Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iodura de potasiu – ce este, cine o poate lua și cum se administrează corect

De când a început războiul din Ucraina, Europa stă cu ochii pe cele 15 reactoare nucleare pe care țara vecină le are. Nu am uitat experința accidentului de la Cernobîl, din 1986, așa că pentru a pregăti populația în eventualitatea unei calamități nucleare, Ministerul Sănătății din România a lansat, în vara anului 2022, un program de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu.

Dar explicațiile date de autorități nu au fost tocmai elocvente, ridicând numeroase semne de întrebare.

Cătălina Poiană (medic primar endrocrinolog, președintele Societății Române de Endocrinologie și președintele Colegiului Medicilor București) spune că „populația are dreptul la informare dar informarea trebuie făcută de persoane autorizate, de profesioniștii din sănătate care au expertiză în domeniu, pentru ca informațiile care se transmit să fie niște informații clare și care să nu poată să fie interpretate”.

„În primul rând, de ce ne trebuie iod? Sau care e legătura dintre iod și tiroidă? Tiroida este o glandă care are nevoie de iod, de iod stabil, pentru a produce hormonii tiroidieni, așa cum se și numesc triiodotironina, t3-ul și tetraiodotironina sau tiroxina t4. În condițiile obișnuite avem o cantitate suficientă de iod în alimente și în mediu în așa fel încât tiroida noastră să funcționeze normal. Trebuie dat suplimentar iod doar în condițiile în care există o zonă deficitară de iod sau la femeia care este însărcinată, la început, și care are nevoie de un aport mai mare de iod”, explică medicul endocrinolog.

Când trebuie administrată iodura de potasiu

De ce avem nevoie de iodură de potasiu, dacă obținem normal cât iod avem nevoie din alimente și din mediu?

Medicul Cătălina Poiană ne vorbește despre probabilitatea sau situația nefericită a unui accident nuclear, în care se pot elibera substanțe radioactive.  

„Pe noi ne interesează doar situația în care elementul radioactiv care se eliberează este iodul. Atunci când se eliberează această substanță radioactivă se formează acel nor care poate să contamineze aerul, solul, iarba, vegetația, suprafețele, chiar și tegumetele noastre, pielea sau hainele noastre. Această este expunerea externă la radiații. Dacă însă mergem mai departe și inhalăm acest aer contaminat sau consumăm produse care sunt contaminate, apă, alimente, atunci se produce expunerea internă la radiații, în contextul căreia tiroida poate să capteze iodul radioactiv.

Dacă însă tiroida noastră este saturată, deci i-am dat suficient iod stabil, în așa fel încât să îi saturăm această capacitate a iodului, atunci ea nu mai captează acest iod radioactiv. 

Dacă tiroida nu este saturată și captarea nu este oprită, ea va capta iod radioactiv și se pare că expunerea la cantitățile acestea mari de iod radioactiv, în ani, și spun ani, zeci de ani, poate să ducă la creșterea riscului de apariție al cancerului tiroidian.

Aceste lucruri s-au constatat după accidentele nucleare care au avut loc de-a lungul anilor, inclusiv accidentul atât de mult mediazit și discutat de la Cernobîl”, spune medicul endocrinolog.

Medici: Iodura de potasiu NU se ia preventiv

Dar asta nu înseamnă că în cazul unui accident nuclear, imediat trebuie să ne repezim să luăm iodură de potasiu.

Doctorul Radu Cristian, medic specialist medicină de familie și obstetrică-ginecologie, spune că „e foarte important ca medicamentul să fie administrat numai în momentul în care autoritățile fac anunțul oficial pe canalele de mass-media, radio, și așa mai departe. Deci, nu îl luăm de capul nostru acasă, ne-am dus la farmacie și facem prevenție noi, d ecapul nostru. Nu. În momentul în care avem o notificare oficială din partea autorităților atunci putem să luăm medicamentul”.  

Medicul endrocrinolog Cătălina Poiană explică de e nu este bine să luăm preventive iodura de potasiu.

„Administrarea iodurii de potasiu intră în discuție doar dacă avem certitudinea că s-a produs accidentul nuclear, că norul radioactiv a ajuns la noi și că izotopul cu care s-a făcut contaminarea este iod 131, pentru că față de alte mijloace radioactive iodura de potasiu nu protejează! Sub nicio formă ele nu trebuiesc administrate preventiv, pentru că administrarea iodurii de potasiu poate să aibă efecte nefavorabile asupra funcționalității tiroidei, putând să determine fie hipertiroidism, fie hipotiroidism în tirodoxicoză.

Se poate folosi această profilaxie cu iodură de potasiu, cu condiția ca această iodură de potasiu să se administreze în primele 2-8 ore de la contactul cu iodul radioactiv și cel mult înainte cu maximum 24 de ore, dar nu la mai mult de 24 de ore după această expunere, deoarece dacă o dăm mai târziu, ea poate face mai mult rău decât bine pentru că poate să mențină iodul radioactiv în tiroidă, un interval mai lung de timp”, spune medicul.

Când se iau pastilele de iodură de potsiu:

  • Se ADMINISTREAZĂ numai în cazul EXPUNERII la iod radioactiv 131
  • Se ADMINISTREAZĂ în 2-8 ore de la EXPUNERE
  • NU SE ADMINISTREAZĂ la 24 de ore după expunere!
  • NU SE ADMINISTREAZĂ PROFILACTIC!

Cine poate lua iodura de potasiu

În plus, nu oricine poate lua iodură de potasiu, iar pastilele trebuie achiziționate legal doar din farmaciile incluse în programul național și numai în anumite condiții, pentru a fi siguri că avem la îndemână medicamentul care chiar ne va proteja.

„Obligatoriu trebuie să fie prescris de un medic! Nu e bine să ne ducem în centre comerciale sau de la terți ca să achiziționăm aceste medicamente.astea se pot lua numai și numai de la medicul prescriptor, medicul de familie în speță. Se face un consult, într-adevăr există o eligibilitate de prescipție a acestui medicament, se poate acorda la pacienți de la 0 luni, deci la nou-născuți, până la 40 de ani. După 40 de ani nu mai are importanță medicamentul în sine”, explică medical Radu Cristian.

Conform ghidului stabilit de Ministerul Sănătății, în funcție de vârstă administrarea se face diferit. Unui nou-născuții și bebelușii iau o porțiune dintr-o pastilă, pe care părinții i-o vor zdrobi amesteca cu laptele, sucul sau ceaiul din biberon. În schimb, copiii peste 12 ani și adulții de până la 40 de ani vor înghiți două comprimate!

Dozele recomandate de iodură de potasiu

  • Nou-născuții cu vârsta de până la o lună: ¼ pastilă (12,5 mg iod)
  • Copiii cu vârsta de la o lună la 3 ani: ½ pastilă (25 mg iod)
  • Copiii cu vârsta de la 3 la 12 ani: 1 pastilă (50 mg iod)
  • Copiii peste 12 ani și adulții până la 40 de ani: 2 pastile (100 mg iod)

De ce au nevoie și copiii de iodură de potasiu?

„Pentru că el are o tiroidă mică, care are o activitate de captare mult mai intensă, și pentru că fiind o tiroidă mică însemană o cantitate mare de iod radioactiv la un organ foarte mic. Pe de-o parte, pe de altă parte, copiii consumă mult lapte. Or vegetația, solul, pot să fie afectate de acteste raze și atunci laptele este unul dintre alimentele cele mai contaminate și acest lucru s-a constatat în special după Cernobîl când laptele de la animalele care consumaseră plante contaminate a reprezentat într-adevăr un pericol”, explică medicul endrocrinolog Cătălina Poiană.

Cine NU are voie să ia iodură de potasiu

De ce nu pot lua iodura de potasiu persoanele peste 40 de ani?

„Nu se dă peste o anumită vârstă și în speță opeste 40 de ani pentru că s-a constatat că probabilitatea de a dezvolta cancer de tiroidă în condișiile expunerii la iod radioactiv peste vârsta de 40 de ani probabilitatea e mult mai mică”, explică medicul.

Foarte important este și de câte ori se iau aceste medicamente.

„Se administrează în doză unică, o singură dată, doza este diferită în funcție de grupa de vârstă și nu se repetă această doză la sugari. Nu se repetă la femeia gravidă. Nu se repetă la femeia care alăptează. Peste vârsta de 40 de ani sau peste vârsta de 60 de iodura de potasiu nu se administrează decât în condiții extreme la persoanele care sunt expuse la niște cantități uriașe de iod radioactiv spre exemplu cum sunt cei din focarul radioactiv de la locul unde s-a produs explozia.

La celelalte categorii se poate repeta doza, aceasta unică, doar în condițiile în care expunerea la radiații continuă și nu există posibilitatea de a scoate lumea din zona respectivă sau de a asigura protecție”, spune medicul encodronolog.

Riscuri și contraindicații la administrarea iodurii de potasiu

E foarte bine de știut că administrarea acestui medicament nu e lipsită de riscuri.

„Pentru o persoană care se știe alergică la iod este contraindicată administrare amedicamentului, la fel la gravidele cu hipertiroidism, nu se prescrie tratamentul cu iodură de potasiu pentru că poate să afecteze fătul”, explică medicul Radu Cristian.

„Sunt și o serie de contraindicații, cum este alergia la iod sau cum sunt niște boli mai rare cum este dermatita herpetiformă sau cum este o vasculită cu complement scăzut, sunt niște afecțiuni foarte tare, sau pot să apară de asemene aniște reacții adverse la administrarea iodului, cum ar fi iodismul, este o senzație de gust metalic cu uscăciunea mucoaselor, cu dureri gastro, cu epigastralgii, cu tulburări de tranzit intestinal, sau reacții alergice de tipul rash-ului cutanat sau polialtralgii sau dispnee sau dacă apar, Doamne ferește, oricare dintre aceste elemente, pacientul trebuie să se adreseze de urgență medicului. Iar iodura de potasiu administrată poate să dea hipotiroidie sau poate, dimpotrivă, să dea tirotoxicoză, hiperfuncție tiroifdiană, în special la pacienții care au o gușă nodulară, care au un substrat autoimun, care au tirotoxicoză sau care au afectare cardiacă. Deci, lucurile trebuiesc foarte bine nuanțate și sub nicio formă iodura de potasiu nu trebuie administrată preventiv”, spune și medicul endrocrinolog Cătălina Poiană.  

Medicii ne sfătuiesc să luăm din timp medicamentul, cu prescriere de la medicul de familie.

„Atunci când și le procură de la medicul de familie, pacienții pot să ceară și informații suplimentare și trebuie să aibă grijă să le adăpostească bine, să le țină la loc uscat, la loc întunecat, și să nu fie o temperatură mai mare de 25 de grade, pentru a nu le altera și mai ales să nu fie la îndemâna copiilor care să și le administreze accidental”, spune medicul Cătălina Poiană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE