Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alexandru Rafila îndeamnă românii să ridice prescripțiile pentru iodura de potasiu. Ce mesaj transmit medicii de familie

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, îi îndeamnă pe românii cu vârsta de până la 40 de ani să meargă la medicul de familie pentru a obține rețeta pentru pastilele de iod, întrucât cererea este posibil să crească în următoarea perioadă.

”Pe distribuția pastilelor de potasiu, este perfect funcțional. Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția. Avem 2.500 de farmacii în toată țara. Listele se regăsesc la Ministerul Sănătății și la Direcțiile de Sănătate Publică de unde își pot ridica în mod gratuit aceste pastile.

Este un sistem perfect funcțional. E important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să-l punem la punct.

Probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, e posibil ca cererea să crească. Repet, medicii de familie trebuie să elibereze prescripție acestor pacienți care au dreptul să primească microcomprimatele de potasiu”, a declarat dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat luni ca inspectori internaționali să aibă acces la centrala nucleară de la Zaporojie, în condițiile în care Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că au bombardat cel mai mare obiectiv atomic din Europa, potrivit agențiilor Reuters și France Presse.

"Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaş", a declarat Guterres într-o conferință de presă în Japonia, unde a participat sâmbătă la Ceremonia Memorială a Păcii de la Hiroshima pentru a comemora 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a considerat sâmbătă "din ce în ce mai alarmante" informaţiile provenite de la centrala Zaporojie, unde unul dintre reactoare a trebuit să fie oprit după atacul efectuat cu o zi înainte.

Medici de familie: E posibil ca pacienții să aștepte câteva zile sau săptămâni pentru programare

După îndemnul ministrului, medicii de familie din România au avertizat că este posibil ca pacienții să aștepte mai multe săptămâni pentru obținerea unei programări, în condițiile în care au prioritate urgențele.

”Având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodura de potasiu, aducem la cunoştință pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obține o programare pentru o consultație la medicul de familie.

Au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi, conform indicațiilor ministrului Sănătăţii de astăzi, persoanele sănătoase cu vârsta sub 40 de ani care doresc rețeta pentru iodura de potasiu, pe care o vor ridica ulterior din cele 2500 de farmacii din lista afişată pe siteul ministerului”, se arată într-un comunicat al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE