Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pastilele cu iod vor începe să fie distribuite în farmacii. Cum și când se administrează

Pastilele cu iod vor începe să fie distribuite în farmacii. Ministerul Sănătații a demarat campania de informare cu privire la administrarea comprimatelor de iodură de potasiu.

În acest sens, Ministerul Sănătății a elaborat Ghidul de Informare Generală care stabilește condițiile în care se administrează iodura de potasiu de 65 mg, dozele recomadate, cum și când se instituie tratamentul.

VEZI GALERIA
7 imagini

Cum se administrează pastilele cu iod

Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele șase ore după anunțul autorităților, în doză unică.

Se va administra numai doza recomandată pentru fiecare categorie de vârstă.

Ghidul de Informare Generală este postat pe pagina de web a Ministerului Sănătății.

Doze recomandate și mod de administreare

Comprimatul cu iodură de potasiu 65 mg se administrează pe cale orală și poate fi mestecat sau înghiţit.

  • Pentru administrare la copii cu vârsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobită şi amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt.
  • În cazul administrării la sugari (cu vârsta sub 1 an), doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe, sau zdrobită şi amestecată cu lapte sau suc de fructe.
  • Adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod)
  • Copii cu vârsta între 3-12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod)
  • Copii cu vârsta între 1 lună - 3 ani: ½ de comprimat (echivalent cu 25 mg iod)
  • Nou-născuţi (cu vârsta până la 1 lună): ¼ de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod)
  • Persoanele de peste 40 de ani sunt exceptate de la administarea tabletelor cu iod, deoarece la această grupă de vârstă nu s-a înregistrat o creștere a riscului de cancer tiroidian, după expunerea la iod radioactiv. Ca urmare, populaţia ţintă pentru administrarea iodului este reprezentată mai ales de persoanele cu vârsta sub 40 ani.

Când se pot administra pastilele cu iod

Pastilele cu iod au rolul de a proteja glanda tiroidă de expunerea la iod radioactiv, în cazul unui incident nuclear. Dacă în aer există iod radioactiv, acesta va fi asimilat de organism, iar o parte va pătrunde în sistemul circulator, de unde va fi absorbit de glanda tiroirdă. Astfel, ca măsură de protecție este necesară administrearea tabletelor de iodură de potasiu (iod neradioactiv), care va opri acumularea de iod radioactiv la nivelul glandei tiroide.

În scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%.

În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă.

Durata tratamentului este limitată la o doză unică care va fi administrată sub controlul autorităţilor competente. Această doză va oferi protecţie pentru o expunere de până la 24 ore. În cazul continuării expunerii la radiaţii radioactive, poate fi necesară administrarea unei noi doze în decursul a două zile.

Nou-născuţilor nu li se va administra mai mult de o doză.

Reacții adverse și contraindicații

Reacţii de hipersensibilitate, cum sunt erupţii cutanate tranzitorii, edemul glandelor salivare, cefalee, bronhospasm, tulburări gastro-intestinale; acestea pot fi uşoare sau severe ca intensitate şi pot fi dependente de doză.

Au fost raportate hipertiroidism, boli autoimune (Graves şi Hashimoto), guşă nodulară toxică şi hipotiroidism indus de iod. De asemenea, s-au raportat hiperactivitate tiroidiană, tiroidită, mărirea glandei tiroide cu sau fără dezvoltarea mixedemului. Administrarea continuă poate determina depresie, nervozitate, impotenţă sexuală şi insomnie.

Contraindicații

  • Hipersensibilitate la iodură de potasiu sau la oricare dintre excipienţi;
  • Dermatită herpetiformă;
  • Vasculită cu valori mici ale complementului (afecţiuni autoimune foarte rare).

Lista farmaciilor care vor distribui pastile cu iod

După șapte zile de la intrarea în vigoare a ordinului, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor distribui comprimatele de iodură de potasiu 65 mg către farmaciile comunitare, cu sprijinul companiilor de distribuţie de medicamente. Potrivit Ministerul Sănătății, pastilele cu iod vor fi distribuite gratuit în toate farmaciile din România.

Pentru mai multe informații, Ministerul Sănătății pune la dispoziția publicului adresa de email iodura@ms.ro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE