Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cernobîl: 36 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear civil din istorie

Publicat de: Elena Moldoveanu

La 36 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear civil din istorie, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA), transmite prin vocea directorului Rafael Grossi că "nivelul de radioactivitate este anormal și extrem de periculos în zonă".

Rușii, în prima zi de război, au pătruns complet în Zona de Excludere Cernobîl și au ocupat-o

Totul pleacă de la invazia rusă în Zona de Excludere - aproximativ 30 de kilometri în jurul Centralei. În prima zi de ofensivă în Ucraina, pe 24 februarie, militarii ruși au ocupat acest teritoriu, luând ostatici peste o sută de muncitori.

Nataly Tereshchenko și Mariya Olegovna obișnuiau să le fie ghizi temerarilor care se aventurau în Cernobîl. Tinerele au descris pentru Euronews România ce s-a întâmplat în săptămânile de ocupație rusească, dar și situația din prezent.

Rușii au luat bunurile personale ale muncitorilor. Pe perioada în care au fost ostatici, aceștia nu au știut care este situația în Ucraina: amploarea războiului sau situația familiilor lor. Deși marea majoritate a ostaticilor au fost eliberați, iar acum sunt în siguranță, există și persoane dispărute, duse în Rusia drept ostatici.

Rușii au dormit în Pădurea Roșie

Au trecut mai bine de două săptămâni de când Zona de Excludere Cernobîl este liberă și este complet închisă pentru străini. Rușii au stat în această zonă mai bine de o lună, în care au jefuit clădirile din Cernobîl, inclusiv laboratoarele scumpe dotate special cu inovațiile necesare.

Aceștia au petrecut perioada de invazie în Pădurea Roșie, unde au mâncat și au dormit. De asemenea, ei au săpat tranșee în pădure. Efectele asupra sănătății lor vor fi resimțite cu timpul, în funcție de sistemul lor imunitar.

Pădurea Roșie este unul dintre cele mai contaminate locuri din Zona de Excludere a Cernobîlului. Această zonă are mai multe radiații decât media „normală”. În fiecare an radiațiile intră din ce în ce mai jos în sol, iar acțiunile rușilor au ridicat acest praf toxic, iar nivelul radiațiilor a crescut.

Cernobîlul ne-a oferit o lecție importantă

Mariya afirmă că dacă un guvern pune pe primul loc lupta pentru supremație și abia pe locul doi viețile oamenilor, acea țară este din start moartă. În Pripyat, oamenii își vedeau de viețile lor într-un oraș modern, cu o infrastructură foarte bună. Nimeni nu se aștepta că viețile lor se vor opri în acea zi.

Acum, când privesc în jur, realizez că multe case din Ucraina sunt mult mai distruse decât au fost cele din Prypiat. Singura diferență este aceea că, după ce Ucraina va câștiga războiul, vom reconstrui orașele, le vom face mai puternice și mai frumoase. Dar Pripyat va rămâne un oraș abandonat pentru totdeauna.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE