Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lista farmaciilor care distribuie gratuit iodura de potasiu. Ministerul Sănătății: „Este contraindicată administrarea preventivă”

Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani numai în caz de expunere după un incident nuclear, precizează Ministerul Sănătăţii, transmite Agerpres.

Ministerul Sănătății subliniază că este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor.

"Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătăţii s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod şi a iniţiat o campanie de informare a populaţiei referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuţia către populaţie se face în mod gratuit pe baza prescripţiei eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022", afirmă sursa citată.

Precizările vin în contextul în care ministrul Alexandru Rafila a îndemnat românii să meargă să ridice de la medicii de familie prescripțiile pentru iodura de potasiu. De cealaltă parte, medicii de familie atrag atenția că ar putea dura câteva zile, chiar săptămâni, până ca pacienții să obțină o programare, deoarece prioritate au urgențele.

Lista farmaciilor din țară care distribuie gratuit iodura de potasiu

Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se mai jos.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE