Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A început deversarea apelor radioactive de la Fukushima. Proteste de amploare ale organizațiilor de mediu din Japonia

Organizațiile de Mediu protestează față de deversarea apelor reziduale radioactive de la Fukushima în Oceanul Pacific. Operațiunea a început joi, la ora 6, ora României. Reactoarele centralei s-au topit în urmă cu 12 ani după un tsunami. Acum, niponii vor să deverseze apele reziduale tratate și diluate pentru a putea reabilita instalațiile centralei. Operațiunea ar putea dura decenii.

Oficialii japonezi spun că își vor asuma responsabilitatea pentru întreg procesul de deversare a apei slab radioactive, indiferent cât de mult timp va dura.

Fumio Kishida, premierul Japoniei: ”Guvernul își va asuma responsabilitatea până la finalizarea eliminării apei tratate, chiar dacă va fi nevoie de câteva decenii pentru a face asta în condiții de siguranță”

Instalația a fost lovită de un cutremur și de un tsunami în martie 2011. Dezastrul a dus la topirea a trei reactoare și a contaminat apa de răcire a acestora.

Jim Smith, profesor în Știința Mediului din cadrul Universității Portsmouth: ”Există două motive pentru a o evacua apa în mare. Unul constă în faptul că depozitarea apei în rezervoare nu este cea mai sigură opțiune, deoarece ar putea avea loc un taifun sau un alt cutremur care ar putea provoca o scurgere în rezervor. Ori de câte ori ai lucruri în rezervoare, există întotdeauna posibilitatea ca acestea să aibă scurgeri. Celălalt motiv este că nu mai au spațiu pe sit”

Guvernul japonez a anunțat că apa tratată va fi diluată cu cantități masive de apă de mare și va fi eliberată treptat, pe parcursul mai multor ani. Cu toate acestea, demersul a declanșat proteste.

Organizațiile japoneze de pescuit și-au exprimat opoziția, îngrijorate de deteriorarea și mai gravă a calității fructelor de mare. De asemenea, Hong Kong și Macao au anunțat că interzic produsele alimentare din Fukushima și din alte nouă prefecturi. La rândul său, China a intensificat testarea radiațiilor pentru produsele piscicole japoneze.

Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe: ”Oceanul susține omenirea și nu ar trebui să permitem Japoniei să deverseze în el apă contaminată nuclear. China îndeamnă cu tărie Japonia să înceteze să mai comită greșeli, să anuleze planul de deversare, să comunice cu țările vecine cu sinceritate și bunăvoință, să elimine apa într-un mod responsabil și să accepte o supraveghere internațională riguroasă”

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a concluzionat, într-un raport din luna iulie, că deversarea va avea un impact neglijabil asupra mediului și a sănătății umane, dacă se va desfășura conform proiectului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE