Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Japonia intenționează să construiască reactoare nucleare de ultimă generație, anunță premierul Fumio Kishida. Declarația vine pe fondul problemelor mondiale în domeniul energiei, dar și al tensiunilor și protestelor în acest domeniu în Japonia.

Guvernul japonez îşi propune să impulsioneze relansarea industriei nucleare, un sector fragil şi controversat în ţară după catastrofa de la Fukushima în 2011, potrivit Agerpres.

Viitorul industriei nucleare

Premierul Japoniei a anunțat miercuri că va fi lansată o consultare pentru a decide viitorul industriei nucleare.

„Invazia rusă în Ucraina a transformat considerabil peisajul energetic mondial. Japonia trebuie să ţină cont de potenţiale scenarii de criză în viitor”, potrivit lui Fumio Kishida.

El a propus, de asemenea, utilizarea reactoarelor existente care au obţinut autorizaţii de repornire după catastrofa de la Fukushima. Zece reactoare sunt deja în funcțiune.

La fel ca multe alte ţări, Japonia suferă de aprovizionări energetice considerabil mai scumpe şi mai dificile de la debutul războiului din Ucraina acum şase luni.

33 de reactoare teoretic operabile

Japonia, care are ca scop neutralitatea carbonului până în 2050, a fost supusă unor probleme cu electricitatea în această vară. Cauza a fost canicula insuportabilă, care a făcut ca aparatele de aer condiționat să fie folosite des.

Întreg parcul nuclear japonez a fost oprit după catastrofa de la centrala de la Fukushima. Din cele 33 de reactoare teoretic operabile, doar zece au fost repornite, după ce au fost puse în conformitate cu norme de securitate considerabil mai stricte.

Însă aceste zece reactoare nu funcţionează în permanenţă şi mai multe dintre ele sunt acum în mentenanţă. În 2020, sub 5% din electricitatea generată în Japonia provenea de la centrale nucleare, faţă de 30% înainte de Fukushima.

Japonia este foarte dependentă de importurile de energii fosile şi încearcă în paralel să impulsioneze folosirea surselor de energie regenerabilă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE