Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Japonia vrea să-şi îmbunătăţească rachetele cu rază lungă de acţiune pentru a reduce decalajul față de China

Publicat de: Euronews

Japonia intenţionează să desfăşoare mai mult de o mie de rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune pentru a-şi spori capacitatea de a contrabalansa ambiţiile regionale în creştere ale Chinei, a relatat duminică ziarul Yomiuri Shimbun.

Ţara asiatică intenţionează să îmbunătăţească raza rachetelor sale antinavă pentru ca acestea să ajungă de la 100 de kilometri la o mie de kilometri, ceea ce le-ar permite să atingă zone de coastă chineze, precum şi Coreea de Nord, a informat cotidianul, citând surse anonime.

Îmbunătăţirile sunt necesare şi pentru a permite navelor şi avioanelor japoneze să aibă capacitatea de a lansa aceste noi rachete care ar fi capabile să atingă ţinte aflate la sol, potrivit aceleiaşi surse.

Rachetele ar urma să fie desfăşurate în interiorul şi în jurul regiunii Kyushu (sud-vest) şi pe micile insule situate în apele din sud-vestul Japoniei, în proximitatea Taiwanului, a relatat Yomiuri Shimbun, potrivit Agerpres.

Japonia vrea reducerea decalajului față de China

Proiectul vizează o reducere a decalajului dintre Japonia şi China în materie de rachete, făcând totodată faţă ameninţărilor Coreii de Nord, potrivit ziarului citat.

Premierul nipon Fumio Kishida a promis să sporească într-un mod semnificativ cheltuielile în materie de apărare, care reprezintă în prezent circa 1% din PIB.

Presa japoneză a mai relatat că Ministerul Apărării nipon ar urma să solicite un buget de 5.500 de miliarde de yeni (43,6 miliarde de euro) pentru următorul an fiscal, ceea ce reprezintă o creştere uşoară faţă de cele 5.180 miliarde de yeni pentru anul fiscal în curs.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE