Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China simulează atacuri asupra Taiwanului. Armata chineză a anunțat noi exerciții în zonă

Armata chineză a continuat duminică exercițiile militare în apropiere de insula Taiwan. Spectacolul de putere al Chinei este un răspuns la vizita la Taipei a președintelui Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi. La rândul său, Taiwanul a trimis avioane și nave în zonă pentru a reacționa "în mod corespunzător" la exercițiile militare chineze.

Mai multe nave militare, avioane și drone chineze au continuat să efectueze exerciții comune în apropiere de Taiwan, simulând atacuri asupra insulei și a navelor taiwaneze. Premierul Taiwanului, Su Tseng-chang, a spus că China folosește "cu aroganță" acțiunile militare pentru a perturba pacea și stabilitatea regională. Deși aceste exerciții urmează să se încheie duminică, Beijingul a anunțat noi aplicații militare în Marea Galbenă - situată între China și peninsula coreeană - care se vor desfășura până pe 15 august. Totodată, diplomații chinezi continuă să acuze Washingtonul că provoacă haos în regiune.

Sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, a acuzat SUA că intervin în afacerile interne ale Beijingului. Potrivit oficialului chinez, SUA ar fi trebuit să oprească vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan.

La rândul lor, Statele Unite au acuzat Beijingul de acțiuni "provocatoare" și "iresponsabile".

„Aproape jumătate din flota globală de containere, aproape 90% dintre cele mai mari nave din lume trec, în acest an, prin strâmtoarea Taiwan. Prin lansarea de rachete, Beijingul a făcut un pas iresponsabil. Au închis opt zone în care cele două țări au reușit să colaboreze”, a spus Antony Blinken, secretarul de stat al SUA.

Pe fundalul tensiunilor dintre Washington și Beijing, China demonstrează o apropiere de Rusia. Ministrul de externe chinez s-a întâlnit vineri cu omologul său rus. Părțile au pledat pentru menținerea unei coordonări strategice a acțiunilor, dar și o aprofundare a cooperării. Oficialul chinez a apreciat sprijinul Rusiei pentru principiul "o singură China", dar și față de orice act ce încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE