Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cristian Diaconescu: China face o demonstrație de forță, dar nu va atrage SUA într-un conflict

Nu se pune problema unei confruntări directe între Statele Unite și China, în urma vizitei președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan. China face o demonstrație de forță care vine și pe fondului unui preconizat congres al Partidului Comunist, în cadrul căruia președintele Xi Jinping, vrea să obțină, împotriva cutumei, un al treilea mandat. Declarația a fost făcută la Euronews de fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.

„Nu cred că se pune problema unei confruntări directe între superputeri nucleare, dar starea de tensiune din jurul Taiwanului este una extrem de preocupantă. China face, în acest moment, o demostrație de forță ca răspuns la vizita lui Pelosi. Temele legate de preconizatul congres al Partidului Comunist și faptul că președintele Xi doreste o a treia realegere sunt parte a acestui moment. Președintele Chinei a promis reunificarea cu Taiwanul folosind mijloace pașnice, dar China nu a exclus nici componenta militară”, a precizat fostul ministrul de externe.

„De partea americană, relația este calificată ca fiind robustă între Washington si Taipei, fără a exista o recunoaștere oficială a Taiwanului. În acest moment, situația e ecomplexă. China se rezumă la operațiuni în jurul Taiwanului, depășind cu forțele sale aeriene zona mediană dintre Taiwan și China și în egală măsură sancțiuni economice - în zona produselor agricole. China își calibrează și răspunsul la vizita speakerului Camerei Reprezentanților, dar nu anticipez un moment mult mai complicat și atragerea într-un conflict a SUA”, a adăugat Cristian Diaconescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE