Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China sistează colaborarea cu SUA în mai multe domenii după vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan

Oficialii de la Beijing au anunțat vineri că pun capăt colaborării cu Statele Unite în mai multe domenii, în contextul vizitei efectuate săptămâna aceasta în Taiwan de Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților a SUA. Mai mult, ambasadorul chinez la Washington a fost convocat la Casa Albă pentru a i se transmite un protest față de manevrele militare desfășurate de Armata chineză în jurul Taiwanului.

China va ''suspenda negocierile sino-americane asupra schimbărilor climatice'' şi va anula o întrevedere între liderii militari, precum şi două reuniuni de securitate, a anunţat Ministerul chinez de Externe. Oficialul a invocat disprețul de care a dat dovadă Nancy Pelosi prin faptul că a vizitat Taiwanul, în pofida opoziției exprimate de China, conform Agerpres.

China și Statele Unite sunt cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră din lume, motiv pentru care au încheiat un acord asupra mediului la summit-ul COP26, desfăşurat în 2021 la Glasgow. La acel moment, cele două state s-au angajat să colaboreze pentru a intensifica acțiunile climatice în următorii 10 ani și să desfășoare reuniuni periodice pentru ''a combate criza climatică''.

Drept represalii, China a anunțat suspendarea cooperării cu Washingtonul asupra repatrierii migranţilor ilegali, precum şi cooperare judiciară, cea asupra criminalităţii transfrontaliere şi asupra combaterii traficului cu droguri.

După vizita lui Nancy Pelosi la Taipei, China a aplicat sancțiuni economice Taiwanului și a început joi ample ample manevre militare în jurul acestei insule.

Ulterior, Casa Albă l-a convocat vineri pe ambasadorul Chinei la Washington, Qin Gang, ca protest faţă de măsurile ''provocatoare'' adoptate de Beijing împotriva Taiwanului, făcând referire în mod deosebit la manevre militare. Oficialii de la Washington vor să transmită Beijingului că nu vor o criză în regiune.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a calificat această reacţie a Chinei drept ''iresponsabilă şi contrară'' obiectivului Beijingului de ''a menţine pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan''.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE