Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China impune sancțiuni lui Nancy Pelosi și apropiaților din familia ei. Represaliile Beijingului după vizita oficialului american în Taiwan

China a anunțat vineri că impune sancțiuni atât lui Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din Statele Unite, cât și apropiaților din familia politicianului american. Vizita lui Pelosi în Taiwan a stârnit furia autorităților de la Beijing care au început ample manevre militare.

Ministerul chinez de Externe susțin că, prin vizita sa în Taiwan, Nancy Pelosi ”s-a amestecat serios în afacerile interne ale Chinei şi i-a subminat suveranitatea şi integritatea teritorială”.

Potrivit The Guardian, Guvernul chinez a anunțat sancțiuni împotriva lui Nancy Pelosi pe care o acuză că a întreprins ”acțiuni provocatoare” prin vizita efectuată în Taiwan, în condițiile în care Beijingul continuă manevrele militare de amploare în apropierea insulei.

Sancțiunile care vizează și membrii apropiați ai familiei lui Nancy Pelosi au fost anunțate vineri prin intermediul presei chineze de stat.

”Pelosi insistă să plece pe furiș din Taiwan, intervine în mod grav în afacerile interne ale Chinei, subminează serios suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei, calcă în picioare principiul unei singure Chine și amenință serios pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, notează presa chineză, citată de The Guardian.

Antony Blinken, despre exercițiile militare ale Chinei în apropiere de Taiwan. ”Sunt o escaladare semnificativă”

Antony Blinken, secretarul de Stat al SUA, a declarat vineri că exercițiile militare ale Chinei din apropiere de Taiwan, inclusiv rachetele lansate în zona economică exclusivă a Japoniei, reprezintă o ”escaladare semnificativă” a tensiunilor, motiv pentru care a cerut Beijingului să renunțe la aceste demersuri.

China a lansat manevre militare ca urmare a vizitei efectuată de Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din Statele Unite, un gest care a stârnit revolta Beijingului, care consideră insula drept propriul său teritoriu.

Cu ocazia reuniunii Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) din Cambodia, Blinken a afirmat că vizita lui Nancy Pelosi a fost una pașnică și nu a reprezentat o modificare a politicii SUA față de Taiwan. Mai mult, secretarul american de Stat a acuzat China că folosește vizita lui Pelosi drept un ”pretext pentru a intensifica acțiunilor militare provocatoare în zona strâmtorii Taiwan”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE