Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șefii FBI și MI5 avertizează asupra intensificării spionajului economic al Chinei

Directorii celor două agenții, Christopher Wray (FBI) și Ken McCallum (MI5), au avertizat, într-o conferință de presă comună, susținută la Londra, că Beijingul este cea mai mare amenințare pe termen lung la adresa securității economice globale.

Cei doi au tras un nou semnal de alarmă cu privire la guvernul chinez, avertizând mediul de afaceri internațional că Beijingul nu se dă înlături de la furtul tehnologiei statelor dezvoltate, pentru a obține avantaje competitive, informează The Guardian.

Wray a reiterat preocupările cu privire la operațiunile de spionaj economic și de piraterie informatică ale Chinei, precum și eforturile guvernului chinez de a suprima orice formă de opoziție la nivel internațional.

"Constatăm că guvernul Chinei reprezintă cea mai mare amenințare pe termen lung la adresa securității noastre economice și naționale, iar prin " a noastră" mă refer la ambele națiuni, împreună cu aliații noștri din Europa și din alte părți ale lumii", a declarat Wray.

Oficialul a spus că guvernul chinez este "hotărât să vă fure tehnologia (...) și să o folosească pentru a vă submina afacerile și a vă domina economic", mai arată sursa citată.

Ken McCallum a declarat că MI5 desfășoară de șapte ori mai multe investigații în China decât în urmă cu patru ani și că intenționează să crească nivelul de monitorizare asupra activității Chinei, pentru a contracara încercările de amestec în "atât de multe aspecte ale vieții noastre naționale".

"Astăzi este pentru prima dată când șefii FBI și MI5 au vorbit publicului împreună", a declarat McCallum. "Facem acest lucru pentru a transmite cel mai clar semnal pe care îl putem da cu privire la o provocare comună masivă: China", a completat acesta.

McCallum a declarat că presiunea secretă a guvernului chinez în întreaga lume este una dintre cele mai mari provocări actuale.

"Acest lucru ar putea părea abstract. Dar este real", a completat el. "Trebuie să vorbim despre asta. Trebuie să acționăm".

Cum se poziționează China?

Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Washington, Liu Pengyu, a respins acuzațiile liderilor Occidentali, afirmând într-o declarație trimisă prin e-mail către Associated Press că China "se opune cu fermitate și combate toate formele de atacuri cibernetice". Acesta a calificat acuzațiile ca fiind nefondate.

"Nu vom încuraja, susține sau aproba niciodată atacurile cibernetice", se mai arată în declarație.

Într-o aluzie la tensiunile actuale dintre China și Taiwan, Wray a mai spus, în timpul discursului său, că o preluare forțată a Taiwanului de către Beijing "ar reprezenta una dintre cele mai îngrozitoare perturbări ale mediului de afaceri pe care lumea le-a văzut vreodată".

Săptămâna trecută, Avril Haines, directorul Serviciului Național de Informaţii al SUA, a declarat, în cadrul unui eveniment la Washington, că nu există indicii că președintele Chinei, Xi Jinping, ar fi pregătit să cucerească Taiwanul prin forță militară. Dar a adăugat că Xi ar vrea să bifeze acest obiectiv ca parte a unui plan mai larg al guvernului chinez de reunificare cu Taiwanul.

În ceea ce privește o eventuală invazie a Taiwanului, Wray a spus că "nu am niciun motiv să cred că interesul lor pentru Taiwan a scăzut în vreun fel" . Oficialul a mai spus că speră ca Beijingul să fi învățat din recenta lecție rusească.

Joe Biden a declarat în luna mai că SUA intenționează să răspundă militar, dacă China invadează Taiwanul. El a dat una dintre cele mai ferme declarații ale Casei Albe, în sprijinul menținerii situației politice a Taiwanului din ultimele decenii.

Ulterior, Casa Albă a încercat să diminueze impactul declarației sale, afirmând că Biden nu a inițiat o schimbare de viziune în politica SUA față de Taiwan, o insulă autonomă pe care China o consideră o provincie separatistă care ar trebui reunificată cu partea continentală.

Purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei a declarat că problema Taiwanului este "o chestiune pur internă a Chinei" și a mai adăugat că atunci când este vorba despre chestiuni legate de teritoriul și suveranitatea Chinei, Beijingul nu lasă "loc de compromis sau concesii".

"Ne vom strădui pentru a atinge perspectiva unei reunificări pașnice", se arată în declarația acestuia, cu mențiunea că Beijinul își va "rezerva opțiunea de a lua toate măsurile necesare ca răspuns la interferența forțelor străine".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE