Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Biden, dispus să folosească forţa pentru apărarea Taiwanului

Joe Biden a afirmat luni, 23 mai, la Tokyo, că ar fi dispus să folosească forţa pentru a apăra Taiwanul. Este o declaraţie survenită într-o serie de comentarii critice la adresa Chinei.

Un oficial al Casei Albe a precizat că remarca nu reprezintă o schimbare în politica Statelor Unite faţă de insula autoguvernată, notează Reuters, potrivit Agerpres.

Taiwanul luat prin forță nu este o idee ”potrivită”

Afirmaţia lui Biden a părut să fie o distanţare de politica actuală a Statelor Unite de aşa-numită ambiguitate strategică faţă de chestiunea unei eventuale implicări într-un conflict militar legat de Taiwan.

China consideră insula democratic autoguvernată drept teritoriu al său, parte a unei ”singure Chine”, şi spune că acesta este subiectul cel mai sensibil şi mai important în relaţiile sale cu SUA.

”Acesta este angajamentul pe care noi l-am luat. Suntem de acord cu o politică a unei singure Chine. Ne-am angajat la ea (...) Însă ideea că (Taiwanul) poate fi luat prin forţă nu este, pur şi simplu, nu este potrivită”, a declarat preşedintele american. Cu toate acestea, el a spus că nu se așteaptă ca un astfel de eveniment să se întâmple sau să existe o tentativă în acest sens.

Reacția Casei Albe

În urma comentariului lui Biden, un oficial al Casei Albe a precizat că nu există nicio schimbare în politica faţă de Taiwan.

Potrivit Reuters, consilierii pentru securitate naţională ai preşedintelui s-au foit pe scaune şi au înclinat capetele în timp ce îl urmăreau cu atenţie pe Biden răspunzând la întrebarea despre Taiwan. Unii dintre ei au privit în jos când preşedintele a emis ceea ce a părut a fi o un angajament lipsit de ambiguitate faţă de apărarea Taiwanului.

Biden a făcut un comentariu similar despre apărarea Taiwanului şi în octombrie trecut. Imediat după aceea, un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că preşedintele nu anunţa nicio modificare în politica Statelor Unite, iar un analist s-a referit la declaraţia lui Biden ca la o ”gafă”.

Luni, preşedintele american a făcut afirmaţii dure despre atitudinea tot mai asertivă a Chinei în regiune. Biden a spus că speră că preşedintele rus Vladimir Putin va plăti un preţ pentru invadarea Ucrainei, parţial pentru a arăta Chinei cu ce s-ar confrunta dacă ar invada Taiwanul.

”O alianţă SUA-Japonia puternică este o forţă a binelui în regiune”

Prim-ministrul japonez Kishida a subliniat disponibilitatea ţării sale de a adopta o postură defensivă mai puternică, precizând că Japonia va examina diferite opţiuni de a-şi întări capacităţile de apărare, inclusiv cea de retorsiune, semnalând o schimbare potenţială în politica de apărare. Aceasta va include o ”creştere considerabilă” a bugetului de apărare, a indicat el.

”O Japonie puternică, o alianţă SUA-Japonia puternică este o forţă a binelui în regiune”, a spus Biden în conferinţa de presă care a urmat discuţiilor.

La rândul său, Kishida a afirmat că a primit sprijinul lui Biden pentru ca Japonia să devină membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE