Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tensiuni în jurul Taiwanului: Avioanele și navele de război ale Chinei au trecut linia maritimă care desparte continentul de insulă

Publicat de: Euronews

Cresc tensiunile în jurul Taiwanului după ce avioanele și navele de război ale armatei Chinei au trecut linia maritimă ce desparte continentul de insulă. Ministrul Apărării de la Taipei a calificat acțiunile Beijingului drept un "act extrem de provocator" și a anunțat că armata taiwaneză este în stare de alertă. Totodată, SUA acuză China că reacționează exagerat și că au dus acțiunile periculoase la un nou nivel. De asemenea, China a anunțat că impune sancțiuni președintelui Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, și familei sale pentru ceea ce Beijingul numește "intervenție gravă în afacerile interne ale Chinei". 

Sistemele de rachete de coastă ale Taiwanului sunt în stare de alertă.

"China este un vecin rău, care își arată puterea militară la poarta țării noastre, folosind exercițiile militare pentru a distruge cele mai aglomerate căi de transport maritim internațional. Acțiunile Chinei au fost condamnate de către țările vecine și întreaga lume. Facem apel la China să aibă grijă de oamenii cu inima plină. Pentru că acesta este cel mai important lucru", a declarat Su Tseng-chang, premierul Taiwanului.

Și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, susține că China a exagerat cu "acțiunile periculoase" și că exercițiile militare ce vizează Taiwanul, inclusiv rachete lansate în zona economică exclusivă a Japoniei, reprezintă o «escaladare semnificativă».

Cum cataloghează SUA acțiunile Chinei?

"Aceste acțiuni provocatoare reprezintă o escaladare semnificativă. Am văzut cum Beijingul a încercat de ceva timp să schimbe status quo-ul în Taiwan. De exemplu, dublarea numărului de avioane care zboară peste linia ce separă China de Taiwan, în ultimii doi ani, interferențele economice sau politice și atacurile cibernetice împotriva Taiwanului. Acum au dus actele periculoase la un nou nivel. Statele Unite au transmis Chinei în mod constant și în mod repetat, că nu căutăm și nu vom provoca o criză.  Președintele (Taiwanului - n.red.) Tsai a spus același lucru. China a ales să reacționeze exagerat și să folosească vizita președintelui Camerei Reprezentanților Pelosi ca pretext pentru a crește activitatea militară provocatoare în și în jurul strâmtorii Taiwan", a declarat Antony Blinken, secretarul de stat al SUA . 

Aflată în vizită în Japonia, Nancy Pelosi a spus că SUA nu vor permite Chinei să izoleze Taiwanul. Pe de altă parte, Beijingul, susține că vizita de săptămâna trecută a oficialului american în Taiwan, căreia i s-a opus vehement, a fost una provocatoare și ca răspuns a lansat ample exerciții militare în zonă, inclusiv cu rachete și muniție de război. Casa Albă a condamnat loviturile cu rachete și a declarat că SUA nu vor fi descurajate să opereze în mările și pe cerul Pacificului de Vest. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE