Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mersul cu trenul în Europa, mai scump decât cu avionul. Un zbor este cu 50% mai ieftin, dar poluează mai mult

În Europa, trenurile poluează mult mai puțin decât avioanele, dar sunt mult mai scumpe, spun ultimele statistici. Acest avantaj de preț îi face pe oameni să aleagă avionul, deși nu reprezintă o variantă sustenabilă, spun organizațiile pentru protejarea mediului. Mai mult, și ca durată, zborul pare deseori cea mai avantajoasă opțiune de călătorie. Însă, mulți europeni ar prefera trenurile, dacă prețul ar fi avantajos. 

Erik Stiegemann, inginer căi ferate Germania: ”Un loc în avion nu e atât de confortabil și nu ai unde să-ți întinzi picioarele, așa cum poți s-o faci în tren, la clasa întâi, cu siguranță. Îmi plac peisajele. Este mult mai relaxant.”

Pasiunea pentru trenuri a lui Erik a început încă de tânăr de pe vremea când lucra la un magazin cu trenulețe la Berlin. Acum, ca inginer în căi ferate ar alege trenul să călătorească în toată Europa. 

Erik Stiegeman nu este singurul care gândește astfel. O organizație guvernamentală din Germania care promovează călătoriile cu trenul anunță că în ultimii ani a existat o cerere mărită pentru acest tip de călătorie. 

Zborul este mai ieftin cu 50% decât trenul

Una din cele mai posibile și interesante rute ar fi Paris-Berlin. Dar, aceasta nu înseamnă că toată lumea poate să plece cu trenul. Un studiu Greenpeace a comparat prețurile de tren cu cele de avion pentru anumite rute. S-a descoperit că zborul este mai ieftin cu 50% decât trenul.

Bernhard Knierim, reprezentant al ONG-ului Căi ferate pentru toți: ”Nu are sens dacă te uiți la obiective. Ar trebui să fie subvenționat modelul de călătorie pe care ni-l dorim mai mult, nu cel pe care dorim să-l reducem. Nu este vorba de o competiție egală, sunt mijloace de deplasare diferite și ar putea concura între ele, cu adevărat. Și, iată că, acum, călătoriile aeriene sunt atât de ieftine.”

Erik Stiegemann, inginer căi ferate Germania: ”Este atât de eficient energetic, în comparație cu zborul cu avionul și acesta este un argument, în plus. Și apoi, este atât de scump (n.r trenul), încât nu pot elimina definitiv călătoria cu avionul.”

Operatorii și companiile feroviare din Germania a adăugat noi rute, anul acesta, cu mai multe rute ce leagă Germania de orașele din Europa. Compania de căi ferate, Deutsche Bahn spune că anul acesta au fost vânzări record pentru transportul pe distanțe lungi.

Cei care preferă trenul spun că este avantajos faptul că destinația și anume gările sunt în majoritatea lor situate  în centru și de acolo pot să se deplaseze mult mai ușor. Nu este nevoie de transfer, uneori extrem de scump, de la aeroport, spre oraș.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE