Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ieftin, dar riscant: De ce călătoresc americanii în Mexic pentru asistență medicală

Săptămâna aceasta, o știre sumbră a anunțat moartea a doi americani care au călătorit împreună cu alți doi însoțitori în Mexic,pentru asistență medicală.

Cei patru se îndreptau spre Matamoros, cândva o destinație populară pentru vacanța de primăvară, dar care acum este invadată de violență din cauza luptelor interne ale cartelurilor.

Grupul a fost prins într-un schimb de focuri mortal la scurt timp după ce a intrat în oraș și a fost răpit de bărbați înarmați. Doi dintre ei au murit în timpul incidentului, în timp ce ceilalți doi au fost salvați. Situația lor a fost un avertisment pentru numeroșii cetățeni americani care călătoresc în Mexic în căutarea unor îngrijiri medicale mai ieftine.

De ce au fost răpiți și uciși turiști americani în Mexic?

Originari din Carolina de Sud, cei patru cetățeni americani au călătorit la Matamoros, în statul Tamaulipas, de la Brownsville, în extremitatea sudică a Texasului. Se pare că unul dintre cei patru făcea această călătorie pentru a se supune unei operații de abdominoplastie.

La intrarea în orașul mexican, vehiculul lor a fost ținta unor focuri de armă. FBI a emis un comunicat în care se precizează că cei patru americani au fost răpiți și luați de la fața locului de bărbați înarmați.

O înregistrare video postată pe Facebook pare să arate cum cei patru sunt încărcați în camion. Unul dintre ei este în mod clar în viață, dar ceilalți par morți sau răniți.

Marți, autoritățile mexicane au confirmat că doi dintre ei au fost uciși, în timp ce ceilalți doi au fost salvați și duși înapoi în SUA.

Matamoros: De la destinație de vacanță de primăvară la capitala violenței provocate de droguri

Matamoros a fost cândva o destinație de vacanță populară pentru americani. Timp de ani de zile, a primit vizitatori în timpul "vacanțelor în două națiuni" pe insula South Padre din Texas.

Cu toate acestea, orașul este afectat de ani de zile de lupte interne între puternicele carteluri de droguri.

Mii de mexicani au dispărut în mijlocul tulburărilor. Unii cetățeni americani au fost, de asemenea, implicați, inclusiv trei frați care au dispărut în 2014 și au fost găsiți ulterior morți.

De ce merg americanii în Mexic pentru asistență medicală?

Deși americanii au fost descurajați să viziteze Matamoros în scop de agrement, mulți riscă să facă această călătorie pentru a economisi costurile medicale, în special pentru operații de chirurgie estetică.

Operația de abdominoplastie pentru care unul dintre americani a călătorit în Mexic ar fi costat între 7.000 și 9.000 de dolari (6.637 și 8534 de euro) în clinicile din Carolina de Sud, în timp ce în Matamoros se estimează că ar fi fost de doar 2.500 de dolari (2.370 de euro).

Un lifting facial poate costa până la 14.000 de dolari (13.275 de euro) în statul american, dar doar 5.000 de dolari (4.741 de euro) în Mexic, potrivit Euronews Travel.

De asemenea, americanii pleacă din țară pentru proceduri stomatologice, chirurgie plastică, tratamente pentru cancer și medicamente eliberate pe bază de rețetă - în special cele care nu sunt disponibile sau sunt scumpe în SUA. Alături de Mexic, alte destinații populare sunt Canada, India și Thailanda.

Cum să călătoriți în Mexic în siguranță pentru turism medical

În ciuda costurilor atractive și a accesului uneori mai rapid la tratamente, călătoria în Mexic pentru asistență medicală este riscantă.

Cei care plănuiesc să întreprindă această călătorie ar trebui să verifice alertele de călătorie ale guvernului SUA pentru destinația pe care intenționează să o urmeze.

De asemenea, călătoriile pot fi mai sigure atunci când pacienții solicită asistență din partea unui agent de turism medical. Unele spitale sau furnizori de servicii de îngrijire oferă un serviciu de preluare la aeroport și transportă pacienții direct la consultația medicală sau la hotel. Potențialii pacienți ar trebui să verifice cu atenție acreditările și acreditările medicului și ale clinicii alese.

De asemenea, cei care au suferit o procedură în Mexic ar trebui să fie conștienți de faptul că, dacă apar complicații la întoarcerea acasă, este posibil ca un medic din SUA să nu poată avea acces la detalii despre tratament.

Acest lucru poate face, de asemenea, dificilă intentarea unui proces împotriva unui medic sau spital din Mexic.

Supraviețuitorii atacului din Mexic sunt tratați la spitalul din Texas

Americanii care au supraviețuit, au fost duși înapoi în SUA, marți, în Brownsville, vârful cel mai sudic al Texasului și chiar peste granița de Matamoros. Convoiul de ambulanțe și SUV-uri a fost escortat de camioane Humve-uri militare mexicane și Gărzii Naționale cu mitraliere montate.

Guvernatorul a spus că americanul rănit, Eric Williams, a fost împușcat în piciorul stâng și că rana pe care o are nu pune viața în pericol, potrivit AP.

„Este o ușurare”, a spus Robert Williams, fratele lui Eric, în vârstă de 38 de ani, contactat marți prin telefon în Carolina de Nord. „Aștept cu nerăbdare să-l revăd și să pot vorbi cu el.”

De altfel, cei doi decedați vor fi predați autorităților americane după anchetele criminalistice, a spus guvernatorul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE