Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eurovision 2024. Elveția a câștigat finala, cu cântecul lui Nemo Mettler despre a fi non-binar

12/05/2024 , 08:34

Elveția a câștigat finala Eurovision 2024. Nemo a interpretat piesa "The Code", o melodie despre a fi non-binar.

Artistul în vârstă de 24 de ani a obținut 591 de puncte cu piesa sa. Este pentru a treia oară în istoria Eurovision când Elveția câștigă acest concurs. Ultima dată, elvețienii au triumfat în 1988, prin Celine Dion, care a concurat sub steagul Țării Cantoanelor.

"Sper că această competiţie va putea continua să încurajeze pacea şi demnitatea pentru fiecare", a declarat Nemo Mettler.

Competiția a fost marcată de mai multe controverse, precum prezența Israelului, țară care a încheiat pe locul 5. Cântăreața israeliană Eden Golan, plasată sub o strică securitate din cauza amenințărilor pe fondul războiului dintre Israel și Hamas, a urcat pe scenă într-un amestec de huiduieli și aplauze. Ea a interpretat balada "Hurricane", după ce organizatorii i-au cerut să modifice titlul inițial al cântecului, "October Rain", cu referire la atacul Hamas din 7 octombrie.

Chiar și învingătorul Nemo a stârnit controverse pentru că piesa sa "spune povestea călătoriei pe care am început-o realizând că nu sunt nici bărbat, nici femeie", după cum a precizat chiar artistul înainte de marea finală.

Nemo a spart trofeul din sticlă Song Contest atunci când l-a așezat pe scenă, dar a primit altul în loc.

Nemo: "Am încălcat codul și am spart trofeul. Poate că trofeul poate fi reparat. Poate că și Eurovisionul are nevoie de un pic de reparație, din când în când."

Pe locul al doilea s-a clasat rockerul croat Baby Lasagna, urmat de duo-ul ucrainean alyona alyona & Jerry Heil și cântărețul francez Slimane.

Tot la această ediție a avut loc o premieră: concurentul olandez Joost Klein a fost descalificat înainte de marea finală.


Știrea inițială:

25 de țări vor concura în finala Eurovision 2024, care va avea loc sâmbătă, 11 mai, de la ora 22:00. Finala concursului este umbrită de controverse: reprezentantul Țărilor de Jos a fost descalificat din concurs, în timp ce postul public din Italia a fost nevoit să prezinte scuze, după ce a publicat din greșeală rezultatele votului pentru semifinala care a avut loc joi.

  • 20 de țări s-au calificat în marea finală, după semifinalele de marți și joi. Ele s-au alăturat celor cinci țări din ”Big Five” (Regatul Unit, Spania, Italia, Germania și Franța), calificate automat în finală, și țării gazdă, Suedia.
  • În finală vor evolua 25 de țări, nu 26, după ce Țările de Jos au fost descalificate din concurs.
  • Finala Eurovision 2024 poate fi urmărită pe canalul oficial de Youtube al concursului.
11/05/2024 , 12:50

Finala Eurovision 2024. Ordinea intrării în concurs

Suedia va deschide finala Eurovision 2024, în urma tragerii la sorți, au anunțat organizatorii, în timp ce Austria va fi ultima țară care va evolua.

Ordinea intrării în concurs în finala Eurovision 2024:

  • Suedia: Marcus & Martinus - Unforgettable
  • Ucraina: alyona alyona & Jerry Heil - Teresa & Maria
  • Germania: ISAAK - Always On The Run
  • Luxembrug: TALI - Fighter
  • Țările de Jos: Joost Klein - Europapa (descalificat)
  • Israel: Eden Golan - Hurricane
  • Lituania: Silvester Belt - Luktelk
  • Spania: Nebulossa - ZORRA
  • Estonia: 5MIINUST x Puuluup - (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi
  • Irlanda: Bambie Thug - Doomsday Blue
  • Letonia: Dons - Hollow
  • Grecia: Marina Satti - ZARI
  • Regatul Unit: Olly Alexander - Dizzy
  • Norvegia: Gåte - Ulveham
  • Italia :Angelina Mango - La Noia
  • Serbia: TEYA DORA - RAMONDA
  • Finlanda: Windows95man - No Rules!
  • Portugalia: iolanda - Grito
  • Armenia: LADANIVA - Jako
  • Cipru: Silia Kapsis - Liar
  • Elveția: Nemo - The Code
  • Slovenia: Raiven - Veronika
  • Croația: Baby Lasagna - Rim Tim Tagi Dim
  • Georgia: Nutsa Buzaladze - Firefighter
  • Franța: Slimane - Mon Amour
  • Austria: Kaleen - We Will Rave

Cine sunt favoriții la marele trofeu

Croația, cu trupa rock Baby Lasagna, este cotată cu cele mai mari șanse să câștige trofeul Eurovision 2024. Ar fi pentru prima oară când Croația câștigă concursul muzical.

În ciuda protestelor și opozițiilor existente cu privire la participarea Israelului, reprezentanta țării, Eden Golan, se numără și ea printre favoriții la câștigarea concursului.

Alte țări cu șanse la cucerirra trofeului sunt Elveția, Franța, Irlanda sau Ucraina.

Cum poți vota în finala Eurovision 2024

România nu participă la ediția de anul acesta, însă românii pot vota sâmbătă seară favoriții, prin intermediul siteului esc.vote sau a aplicației mobile. Românii vot vota ca parte din ”Rest of the World” (”Restul lumii).

Joost Klein (Țările de Jos), descalificat din finală

Joost Klein, reprezentantul Țărilor de Jos, a fost descalificat din finala Eurovision 2024, transmite BBC.

Potrivit sursei, care citează o declarație a organizatorilor concursului, cântărețul a fost trimis acasă după ce o femeie din echipa de producție a depus o plângere la poliția suedeză, pentru intimidare.

Organizatorii au transmis că ”nu ar fi potrivit ca el să continue în concurs” în timp ce are loc procesul juridic.

Cu o zi înainte marei finale a Eurovision 2024, existau incertitudini cu privire la participarea reprezentantului Țării de Jos în finală. Potrivit BBC, Joost nu a evoluat în repetițiile de vineri, organizatorii motivând un ”incident” aflat sub investigație, însă fără a da detalii cu privire la natura acestuia.

Joost Klein, cu melodia sa ”Europapa”, se număra printre favoriții ediției din acest an.

Rezultatele votului național din Italia, publicate din greșeală

O altă controversă înainte de finala de sâmbătă a venit și din Italia, acolo unde postul public, RAI, și-a prezentat scuzele, vineri, după ce a dezvăluit din greșeală rezultatele voturilor interne pentru semifinala concursului Eurovision 2024, dând vina pe o defecțiune tehnică.

Rezultatele difuzate din greșeală, la finalul celei de-a doua semifinale, de joi, arătau faptul că reprezentanta Israelului, Eden Golan, a fost favorita italienilor, cu 39% din voturile publicului. Regulamentul Eurovision prevede că astfel de informații nu pot fi publicate înainte de marea finală.

10/05/2024 , 10:08

Ultimele 10 țări calificate în finala Eurovision 2024. Israel, calificată în pofida criticilor

Alte zece țări s-au calificat în finala Eurovision 2024, în urma semifinale care a fost loc joi seară. Astfel, Letonia, Austria, Țările de Jos, Norvegia, Israel, Grecia, Estonia, Elveția, Georgia și Armenia se alătură țărilor calificate din prima semifinală, celor cinci țări din ”Big Five” și țării gazdă.

Israelul s-a calificat în finala de sâmbătă a concursului muzical Eurovision de la Malmo, în Suedia, unde mii de persoane au manifestat împotriva participării acestei ţări la competiţie pe fondul războiului din Gaza.

Tânăra artistă Eden Golan şi-a asigurat joi locul în finală cu piesa "Hurricane", a cărei versiune iniţială a trebuit modificată deoarece făcea aluzie la atacul grupării islamiste Hamas care a însângerat Israelul la 7 octombrie.

Marea finală Eurovision 2024 are loc sâmbătă, 11 mai, de la ora 22:00.

08/05/2024 , 10:33

Primele 10 ţări finaliste. Favoritele Croaţia şi Ucraina se califică în marea finală

Primele 10 ţări care s-au calificat în finala concursului muzical Eurovision au fost selectate după prima semifinală care a avut loc marţi seara în oraşul suedez Malmo, transmit agenţiile DPA şi Reuters.

Ţările care şi-au asigurat locul în finala de sâmbătă a concursului Eurovision sunt: Serbia, Portugalia, Slovenia, Lituania, Finlanda, Cipru, Irlanda, Luxemburg, Ucraina şi Croaţia, ultimele două fiind considerate favorite.

Ţările ghinioniste au fost: Australia, Azerbaidjan, Islanda, Polonia şi Moldova.

Duo-ul australian Electric Fields a mizat pe hit-ul "One Milkali (One Blood)", cu versuri parţial într-o limbă aborigenă, însă acesta nu le-a adus prezenţa în finală.

Artista irlandeză Bambie Thug, purtând o ţinută goth-electro-pop, a reuşit să se califice în finală, cu piesa "Doomsday Blue". Ea a fost nevoită să îşi modifice machiajul scenic, considerat pro-palestinian. Cântăreaţa născută în Cork, în vârstă de 31 de ani, a explicat într-o conferinţă de presă că mesajul pe care îl afişa iniţial pe corp era în scrierea Ogham medievală timpurie şi se traducea prin încetarea focului şi libertate, o aluzie la situaţia din Gaza şi pe fondul includerii Israelului în competiţie. O purtătoare de cuvânt a EBU a declarat că mesajul "a încălcat regulile concursului care sunt concepute pentru a proteja natura apolitică a evenimentului", precizând că delegaţia irlandeză a fost de acord să schimbe machiajul.

Semifinala de marţi a inclus, de asemenea, evoluţiile a două dintre ţările aşa-numite "Big Five", care asigură cea mai mare parte a finanţării pentru acest concurs muzical - Regatul Unit şi Germania - precum şi Suedia, care în calitate de câştigătoare a concursului Eurovision de anul trecut este anul acesta gazdă şi s-a calificat automat în finală.

A doua semifinală va fi joi

Următoarea semifinală va avea loc joi seară, când urmează să fie selectate alte zece ţări pentru finală din 16 concurenţi.

Joi vor evolua, de asemenea, celelalte trei ţări din "Big Five", Franţa, Spania şi Italia.

Baby Lasagna din Croaţia (pe numele real Marko Purisic, de 28 de ani) şi duo-ul ucrainean, alyona alyona, de 28 de ani, şi Jerry Heil, de 32 de ani, se numără printre cei cinci concurenţi cei mai bine cotaţi la casele de pariuri, alături de Italia, Ţările de Jos şi Elveţia.

Datele din streaming de la Spotify sugerează, de asemenea, o şansă considerabilă pentru ţara gazdă, Suedia.

Nivelul de securitate a fost ridicat în jurul Malmo Arena, însă poliţia a declarat că seara a decurs conform planului.

Eurovision se autoproclamă un eveniment apolitic, iar organizatorii au rezistat apelurilor de a boicota Israelul la competiţia din acest an, stârnind proteste din partea artiştilor şi miniştrilor, notează Reuters.

Controverse în jurul Israelului

Se preconizează că evoluţia artistei Eden Golan, reprezentanta Israelului, care concurează cu melodia "Hurricane" se va afla în centrul atenţiei în a doua semifinală de joi, casele de pariuri plasându-o printre primele zece ţări favorite la câştigarea competiţiei.

Reprezentanta Republicii Moldova, Natalia Barbu, care a urcat pe scenă cu piesa "In The Middle", nu a fost selectată printre cei zece concurenţi din prima semifinală şi nu s-a calificat în marea finală a Eurovision 2024, informează Moldpres.


Despre concursul muzical Eurovision

La cea de-a 68-a ediție a competiției anuale, artiști din 37 de țări vor concura pentru trofeu. Concursul muzical Eurovision începe oficial marți, 7 mai, când are loc prima semifinală. Joi, 9 mai, are loc a doua semifinală, în timp ce marea finală va fi sâmbătă, 11 mai.

Lansat în 1956 pentru a promova unitatea după cel de-al Doilea Război Mondial, Eurovision a evoluat de-a lungul anilor. Peste 40 de țări participă la renumitul concurs muzical, inclusiv națiuni non-europene precum Israel și Australia.

Eurovision este organizat de European Broadcasting Union (Uniunea Europeană de Radio și Televiziune), care reprezintă cea mai importantă alianță de organizații media de servicii publice.

Concursul muzical Eurovision va fi găzduit în acest an de actriţa hollywoodiană Malin Akerman şi de comediana suedeză Petra Mede. Mede este o prezenţă binecunoscută la televiziunea suedeză şi mai fost gazdă a Eurovision-ului de două ori, mai întâi singură în 2013, şi apoi în 2016 împreună cu Mans Zelmerlöw, câştigătorul suedez al Eurovisionului din 2015.

Unde se poate vedea Eurovision 2024

Cele două semifinale și finala Eurovision 2024 pot fi urmărite pe canalul oficial de Youtube al concursului. În Republica Moldova, concursul va fi transmis de TeleRadio Moldova, pe postul TV Moldova 1.

Următoarele televiziuni vor transmite Eurovision 2024 în țările participante la concurs:

  • Albania - RTSH
  • Australia - SBS (asociat EBU)
  • Armenia - AMPTV
  • Austria - ORF
  • Azerbaidjan - İctimai
  • Belgia - RTBF
  • Cehia - ČT
  • Cipru - CyBC
  • Croația - HRT
  • Danemarca - DR
  • Elveția - SRG / SSR
  • Estonia - ERR
  • Finlanda - YLE
  • Franța - FT
  • Georgia - GPB
  • Germania - ARD/NDR
  • Grecia - ERT
  • Islanda - RÚV
  • Irlanda - RTÉ
  • Israel - IPBC/Kan
  • Italia - RAI
  • Letonia - LTV
  • Lituania - LRT
  • Luxemburg - RTL
  • Malta - PBS
  • Norvegia - NRK
  • Polonia - TVP
  • Portugalia - RTP
  • Regatul Unit - BBC
  • Republica Moldova - TRM
  • San Marino - SMRTV
  • Serbia - RTS
  • Slovenia - RTVSLO
  • Spania - TVE
  • Suedia - SVT (radiodifuzorul gazdă)
  • Țările de Jos - AVROTROS
  • Ucraina - Suspilne

De asemenea, o serie de țări neparticipante vor transmite concursul din 2024, inclusiv Muntenegru, Macedonia de Nord, Kosovo și SUA.

Ce țări participă la Eurovision 2024

  • Albania: Besa - ”TITAN”
  • Armenia: LADANIVA - ”Jako”
  • Australia: Electric Fields - ”One Mikali (One Blood)”
  • Austria: Kaleen - ”We Will Rave”
  • Azerbaidjan: FAHREE feat. Ilkin Dovlatov - ”Özünlə Apar”
  • Belgia: Mustii - ”Before the Party's Over”
  • Croația: Baby Lasagna - ”Rim Tim Tagi Dim”
  • Cipru: Silia Kapsis - ”Liar”
  • Cehia: Aiko - ”Pedestal”
  • Danemarca: SABA - ”SAND”
  • Elveția: Nemo – ”The Code”
  • Estonia: 5MINUST x Puuluup - ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”
  • Finlanda: Windos295man - ”No Rules!”
  • Franța: Slimane - ”Mon amour”
  • Georgia: Nutsa Buzuladze - ”Firefighter”
  • Germania: ISAAK - ”Always On The Run”
  • Grecia: Marina Satti - ”ZARI”
  • Islanda: Hera Björk - ”Scared of Heights”
  • Irlanda: Bambie Thug - ”Doomdsay Blue”
  • Israel: Eden Golan - ”Hurricane”
  • Italia: Angelina Manfo - ”La noia”
  • Letonia: Dons - ”Hollow”
  • Lituania: Silvester Belt - ”Luktelk”
  • Luxemburg: TALI - ”Fighter”
  • Malta: Sarah Bonnici - ”Loop”
  • Norvegia: Gåte: ”Ulveham”
  • Polonia: LUNA - ”The Tower”
  • Portugalia: iolanda - ”Grito”
  • Regatul Unit: Olly Alexander – ”Dizzy”
  • Republica Moldova: Natalia Barbu - ”In The Middle”
  • San Marino: MEGARA: ”11:11”
  • Serbia: TEYA DORA - ”RAMONDA”
  • Slovenia: Raiven - ”Veronika”
  • Spania: Nebulossa - ”ZORRA”
  • Suedia: MarcusMartinus - ”Unforgettable”
  • Țările de Jos: Joost Klein - ”Europapa”
  • Ucraina: alyona alyona & Jerry Heil - ”Teresa & Maria”

De ce nu participă România la Eurovision 2024

În luna ianuarie a acestui an, Televiziunea Română (TVR) a anunțat că România nu va participa la Eurovision 2024. Motivația principală invocată este reprezentată de "constrângerile financiare" cu care se confruntă instituția, determinând astfel absența țării din competiția muzicală internațională.

În 2023, România a obținut cel mai slab rezultat din istoria participărilor la Eurovision. Theodor Andrei, cu melodia ”D.G.T. (Off and on)” a ratat calificarea în marea finală, după ce s-a clasat pe ultimul loc în semifinală, fără a reuși să obțină vreun punct.

Cine sunt favoriții Eurovision 2024

Printre favoriții de anul acesta se numără cântecul ”The Code” al cântărețului elvețian non-binar Nemo și melodia electro ”Rim Tim Tagi Dim” a cântărețului și compozitorului croat Baby Lasagna.

Alte melodii de urmărit sunt Joost Klein din Țările de Jos cu piesa pop-rap „Europapa”, apoi ”La Noia” a vedetei italiene de pe TikTok Angelina Mango și ”Teresa & Maria” a duo-ului ucrainean format din rapperul alyona alyona și vloggerul Jerry Heil, transmite Associated Press.

Prima semifinală Eurovision 2024, pe 7 mai

15 țări vor concura în prima semifinală Eurovision 2024. În urma voturilor, zece țări vor merge mai departe în marea finală din 11 mai. Ordinea intrării în prima semifinală:

  • Cipru: Silia Kapsis - ”Liar”
  • Serbia: TEYA DORA - ”RAMONDA”
  • Lituania: Silvester Belt - ”Luktelk”
  • Irlanda: Bambie Thug - ”Doomdsay Blue”
  • Ucraina: alyona alyona & Jerry Heil - ”Teresa & Maria”
  • Polonia: LUNA - ”The Tower”
  • Croația: Baby Lasagna - ”Rim Tim Tagi Dim”
  • Islanda: Hera Björk - ”Scared of Heights”
  • Slovenia: Raiven - ”Veronika”
  • Finlanda: Windos295man - ”No Rules!”
  • Republica Moldova: Natalia Barbu - ”In The Middle”
  • Azerbaidjan: FAHREE feat. Ilkin Dovlatov - ”Özünlə Apar”
  • Australia: Electric Fields - ”One Mikali (One Blood)”
  • Portugalia: iolanda - ”Grito”
  • Luxemburg: TALI - ”Fighter”

A doua semifinală Eurovision 2024, pe 9 mai

15 țări vor concura în a doua semifinală Eurovision 2024. În urma voturilor, zece țări vor merge mai departe în marea finală din 11 mai. Ordinea intrării în a doua semifinală:

  • Malta: Sarah Bonnici - ”Loop”
  • Albania: Besa - ”TITAN”
  • Grecia: Marina Satti - ”ZARI”
  • Elveția: Nemo – ”The Code”
  • Cehia: Aiko - ”Pedestal”
  • Austria: Kaleen - ”We Will Rave”
  • Danemarca: SABA - ”SAND”
  • Armenia: LADANIVA - ”Jako”
  • Letonia: Dons - ”Hollow”
  • San Marino: MEGARA: ”11:11”
  • Georgia: Nutsa Buzuladze - ”Firefighter”
  • Belgia: Mustii - ”Before the Party's Over”
  • Estonia: 5MINUST x Puuluup - ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”
  • Israel: Eden Golan - ”Hurricane”
  • Norvegia: Gåte: ”Ulveham”
  • Țările de Jos: Joost Klein - ”Europapa”

Cum se votează la Eurovision 2024

În 2024, o serie de modificări au fost aduse sistemului de vot la concursul Eurovision. Telespectatorii din întreaga lume, în afara celor din țările participante, pot acum să voteze pentru cântecele lor preferate timp de 24 de ore înainte de fiecare semifinală și de marea finală, transmite eurovision.tv.

De asemenea, votul în finala din 11 mai va fi deschis chiar înainte de interpretarea primului cântec, va rămâne deschis pe toată durata spectacolelor și până la 40 de minute după interpretarea ultimului cântec.

Toți telespectatorii din țările participante și neparticipante pot vota folosind aplicația oficială Eurovision sau accesând direct site-ul www.esc.vote. Atât aplicația, cât și site-ul web vor oferi automat metoda de vot corectă pentru toate țările eligibile.

În plus, cei care privesc în țările participante pot vota prin telefon și/sau SMS. Numerele relevante vor fi afișate pe ecran de fiecare radiodifuzor participant și pe www.esc.vote.

Un juriu profesionist este desemnat de către radiodifuzorul din fiecare dintre cele 37 de țări participante la concurs.

Fiecare juriu este alcătuit din 5 membri (inclusiv un președinte) cu o experiență muzicală/artistică solidă și o experiență profesională relevantă (cu un palmares dovedit) care să justifice numirea lor (cum ar fi cântăreț, muzician, compozitor, autor de versuri, profesionist în domeniul divertismentului TV/radio, critic/expert muzical, dansator sau coregraf).

Eurovision 2024, sub semnul protestelor și amenințărilor teroriste

Poliția suedeză a afirmat că protocoalele de securitate vor fi "riguroase" pentru concursul Eurovision 2024, una dintre cele mai controversate ediții din ultima vreme. Poliția a invocat demonstrații care ar putea duce la tulburări și o amenințare sporită de terorism în țara scandinavă.

"Securitatea va fi riguroasă", a declarat Petra Stenkula, șefă a poliției din Malmo.

Activiștii pro-palestinieni care vor ca Israelul să fie exclus din concursul Eurovision au anunțat mitinguri de amploare în centrul orașului Malmö, la câțiva kilometri de locul de desfășurare a concursului, Malmo Arena.

Activiștii au planificat, de asemenea, două mari demonstrații față de participarea Israelului, în condițiile în care conflictul din Orientul Mijlociu amenință să umbrească festivalul de muzică.

Unii muzicieni au îndemnat organizatorii să renunțe la participarea Israelului la eveniment din cauza modului în care a condus războiul împotriva Hamas în Gaza, declanșat de atacul din 7 octombrie al grupului militant asupra Israelului.

Vineri, 4 mai, un bărbat şi o femeie au dat foc unei copii a Coranului în oraşul suedez Malmo, cu o zi înainte să înceapă festivităţile legate de Eurovision.

Poliţia suedeză a fost criticată pentru că a permis arderea Coranului atât de aproape de locul în care va avea loc un eveniment important.

Arderile Coranului în Danemarca şi Suedia anul trecut au dus la reacţii de furie şi uneori proteste violente în ţări cu majoritate musulmană, dar în Suedia astfel de acţiuni intră sub incidenţa legislaţiei privind libertatea de exprimare şi sunt legale.

50 de ani de când ABBA a câștigat concursul Eurovision

În 2024 s-au împlinit 50 de ani de când ABBA a câștigat concursul Eurovision. Trupa suedeză a ieșit învingătoare în 1974 la Brighton, în Marea Britanie. Iar melodia cu care au triumfat, Waterloo, a devenit hit. 

O lume întreagă s-a îndrăgostit de melodia suedezilor. Iar formația, alcătuită din Agnetha Falkstog, Benny Andersson, Bjorn Ulvaeus și Anni-Frid Lingvstad, a fost propulsată în ierarhia celor mai iubite din toate timpurile. A avut turnee internaționale și a vândut de-a lungul timpului peste 380 de milioane de discuri.

Anul trecut, ABBA a exclus posibilitatea de a se reuni pentru un concert special în cadrul Eurovision, însă fanii se așteaptă ca în cadrul concursului să fie adus un tribut în cinstea aniversării victoriei trupei suedeze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE