Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eurovision. Care sunt cele mai populare țări, după numărul de voturi obținute în istoria participărilor

În istoria Eurovision, concursul muzical din Europa, au existat țări care s-au bucurat de popularitate atât în rândul publicului, cât și în rândul juriului de specialitate.

Un studiu recent publicat de Startle, citat de euronews.com, a calculat numărul total de puncte acordate fiecărei națiuni în finalele Eurovision de până acum, începând cu primul concurs din istorie, în 1956.

Pe baza acestui studiu, euronews.com a realizat topul primelor cinci țări care au acumulat cele mai multe puncte în finalele Eurovision.

1. Suedia

Conform studiului, Suedia este cea mai iubită națiune europeană în finala Eurovision, cu un număr uimitor de 5.888 de puncte în urma celor 60 de participări.

Suedia a câștigat concursul de șase ori până acum, iar concurenții săi au fermecat în mod constant atât juriile, cât și telespectatorii cu melodiile lor antrenante și performanțele impresionante.

Iar pentru ABBA, câștigarea concursului în anul 1974, cu melodia ”Waterloo”, a fost începutul perioadei de glorie pentru îndrăgița formație.

2. Regatul Unit

Pe locul al doilea se află Regatul Unit, care va găzdui competiția în acest an, după ce Ucraina nu a mai putut organiza concursul.

În ciuda faptului că această țară nu a reușit să obțină niciun punct în edițiile din 2003 și 2021, concurenții din Regatul Unit au participat de 64 de ori la finala Eurovision și au adunat 4.546 de puncte până în prezent.

De altfel, Sam Ryder, participantul britanic din 2022, a obținut cele mai multe puncte pentru Regatul Unit din istoria participării țării. Melodia ”Space Man” a obținut 460 de puncte în finală.

3. Italia

Italia ocupă locul al treilea în studiu, cu un total de 4.509 puncte obținute la Eurovision.

Țara a câștigat concursul de trei ori până acum, ultima dată în 2021, când trupa rock Måneskin a hipnotizat publicul cu interpretarea electrizantă a piesei "Zitti E Buoni". Trupa a primit un număr impresionant de 524 de puncte.

În medie, în fiecare dintre aparițiile finale Italia a obținut 98 de puncte, demonstrând succesul constant al acesteia în concurs.

4. Franța

Franța, de cinci ori câștigătare a concursului muzica, își asigură poziția a patra la Eurovision, cu un total de 4.269 de puncte.

Cu toate acestea, ultima victorie a țării datează din 1977, când Marie Myriam a câștigat trofeul cu melodia "L'oiseau et l'enfant".

În 2023, Franța se află pe lista favoriților, conform caselor de pariuri.

5. Norvegia

Pe locul cinci se află Norvegia, cu un total de 3.706 puncte pentru prezențele sale în finala concursului muzical.

Câștigătorul din 2009 al Norvegiei, Alexander Rybak, deține recordul pentru cea mai mare marjă de victorie din istoria Eurovision, cu piesa sa "Fairytale".

El a primit un număr impresionant de 387 de puncte în finală, cu un avans de 169 de puncte față de ocupanta locului al doilea, Islanda.

Finala Eurovision 2023 va avea loc pe data de 13 mai, la Liverpool.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE