Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eurovision 2023 | Ucraina va juca un rol important în organizarea concursului găzduit de Marea Britanie

Marea Britanie a acceptat cu reticență să găzduiască ediția de anul viitor a concursului Eurovision, după ce organizatorii au declarat că nu există nicio șansă ca evenimentul să se desfășoare în Ucraina, țară devastată de război.

BBC, postul public de televiziune din Marea Britanie, va produce în schimb cel mai mare eveniment muzical live din lume, la care vor participa artiști din Europa și Asia Centrală, precum și din Israel și Australia, într-un oraș din Marea Britanie care urmează să fie stabilit.

Evenimentul va reflecta cultura ucraineană

„Este o chestiune de mare regret că prietenii și colegii noștri din Ucraina nu pot găzdui concursul Eurovision 2023”, a declarat Tim Davie, directorul general al BBC.

„BBC se angajează să facă din acest eveniment o reflectare reală a culturii ucrainene, alături de prezentarea diversității muzicii și creativității britanice.”

Grupul ucrainean de folk-rap Kalush Orchestra a câștigat concursul din acest an, desfășurat în Italia. În ultima lună, țara a insistat că ar putea găzdui concursul de anul viitor, în ciuda invaziei rusești.

Însă, după ce Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a exclus această posibilitate din motive de securitate, guvernul de la Kiev a acceptat ca evenimentul să fie găzduit de Marea Britanie, cu un puternic caracter ucrainean.

Eurovision 2023 va celebra Ucraina și poporul ucrainean

Boris Johnson a declarat că, în urma discuțiilor telefonice purtate săptămâna trecută cu Volodimir Zelenski, aceștia „au căzut de acord că, indiferent unde va avea loc Eurovision 2023, acesta trebuie să celebreze țara și poporul ucrainean”.

„Întrucât suntem acum gazde, Marea Britanie va onora direct acest angajament - și va organiza un concurs fantastic în numele prietenilor noștri ucraineni”, a scris Johnson pe Twitter.

Reacțiile ucrainenilor

Răspunsul la această veste din partea locuitorilor din Kiev pare să fie amestecat.

Unii nu sunt de acord cu natura deciziei și cred că s-ar putea face mai mult pentru a facilita organizarea concursului de către Ucraina.

Cu toate acestea, alții cred că, din cauza amenințării continue din partea Rusiei, decizia este cea mai corectă, iar găzduirea concursului în Ucraina ar fi impracticabilă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE