Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coran ars în Malmo, înainte de Eurovision. Poliția, criticată că a permis arderea cărții sfinte a islamului

Un bărbat şi o femeie au dat foc vineri unei copii a Coranului în oraşul suedez Malmo, cu o zi înainte să înceapă festivităţile legate de cunoscutul concurs muzical Eurovision 2024, informează dpa, potrivit Agerpres.

Un clip video în care apar două persoane dând foc cărţii sfinte a islamului a fost transmis în direct pe platforma TikTok.

Un drapel palestinian a fost ars în timpul acţiunii care a avut loc în centrul oraşului Malmo, nu departe de cele două locuri în care se va desfăşura concursul Eurovision.

Arderea Coranului, legală în Suedia

Poliţia suedeză a fost criticată pentru că a permis arderea Coranului atât de aproape de locul în care va avea loc un eveniment important.

Arderile Coranului în Danemarca şi Suedia anul trecut au dus la reacţii de furie şi uneori proteste violente în ţări cu majoritate musulmană, dar în Suedia astfel de acţiuni intră sub incidenţa legislaţiei privind libertatea de exprimare şi sunt legale.

Eurovision, sub semnul protestelor

Timp de o săptămână începând de sâmbătă, în oraşul din sudul Suediei vor avea loc numeroase concerte şi petreceri, culminând cu marea finală de pe 11 mai.

Un total de peste 100.000 de vizitatori sunt aşteptaţi în Malmo pentru festivităţile care vor avea loc săptămâna viitoare.

Pe lângă evenimente muzicale, au fost anunţate mai multe acţiuni de protest în legătură cu războiul din Gaza, demonstraţii atât pro-palestiniene, cât şi pro-israeliene.

Joi, Consiliul de Securitate Naţională al Israelului a înăsprit avertismentele de călătorie pentru oraşul suedez, israelienii care plănuiesc o vizită la Malmo fiind sfătuiţi să îşi reconsidere planurile.

Artişti suedezi au cerut ca Israelul să fie exclus de la Eurovision ca urmare a războiului din Gaza. Organizatorii au respins această cerere.

Chiar dacă Israelul nu este o ţară europeană, i se permite participarea la Eurovision deoarece radiodifuziunea publică din Israel este membră a Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU).

Eurovision Song Contest este cel mai mare spectacol muzical din lume.

După victoria cântăreţei suedeze Loreen anul trecut, concursul are loc în Suedia anul acesta.

Pe 7 şi 9 mai vor avea loc semifinalele în care 11 din cele 37 ţările participante vor fi eliminate, urmând ca la finală să participe reprezentanţii a 26 de ţări

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE