Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eurovision, concurs al diversității culturale. De la ABBA la Conchita Wurst, evoluția și impactul competiției muzicale

După ce și-a încoronat regele, Marea Britanie se pregătește să încoroneze piesa câștigătoare la Eurovision. Anglia a organizat anul acesta concursul, în numele Ucrainei, câștigătoarea de anul trecut, care nu a putut găzdui competiția în plin război. 

Eurovision este unul dintre cele mai longevive programe de televiziune din lume. A fost organizat prima dată în 1956 din dorința de a uni un continent distrus după cel de-al Doilea Război Mondial, dar și pentru a testa tehnologia de transmisie live, pe-atunci în curs de dezvoltare. 20 de ani mai târziu, trupa ABBA câștiga Eurovisionul cu piesa "Waterloo" și odată cu acest succes, concursul devenea o rampă de lansare pentru superstaruri. Printre câștigători a fost și Celine Dion. Cântăreața canadiană a reprezentat atunci Elveția. 

Paul Jordan, expert Eurovision („Dr. Eurovision”): ”Stilul de muzică Eurovision s-a schimbat de-a lungul anilor. Dacă ne gândim la ABBA, acela a fost foarte mult timp stilul tradițional Eurovision. Aveai un refren, un ritm stabilit. Dar Eurovision nu mai este același spectacol ca acum 20, 30 de ani.”

Și tema pieselor s-a schimbat. Acum, sunt tratate subiecte mult mai serioase.

Dean Vuletic, expert academic în cadrul Eurovision: ”Tema principală care reiese o reprezintă relațiile toxice. Există o mulțime de articole care tratează acest lucru, care tratează și probleme de anxietate și tristețe. Este un concurs foarte greu anul acesta.”

Cu o punere în scenă din ce în ce mai elaborată și costume uluitoare, Eurovision a devenit, de asemenea, o sărbătoare a diversității. În 1998, concursul a fost câștigat de Dana Internațional, un concurent transgender, iar în 2014, de Conchita Wurst, cântăreața cu barbă. 

Eurovision înseamnă acum mult mai mult decât muzică. Este o ocazie în care țările își pot spori profiturile și își pot arăta rivalitățile. Așa s-a întâmplat și anul trecut, când Rusia a fost eliminată, iar Ucraina a câștigat competiția. Marea Britanie s-a oferit să organizeze concursul în numele Ucrainei după ce reprezentul său a ieșit pe locul doi. A fost o competiție între orașe, dar câștigător a fost orașul-port Liverpool, locul unde a luat naștere trupa Beatles.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE