Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România nu va participa la Eurovision 2024. Motivul invocat de Consiliul de Administrație al TVR: "constrângeri financiare”

România a anunțat că nu va participa la cea de-a 68-a ediție a Concursului Eurovision, conform unui comunicat de presă emis de Televiziunea Română (TVR). Motivația principală invocată în comunicat este reprezentată de "constrângerile financiare" cu care se confruntă instituția, determinând astfel absența țării din competiția muzicală internațională.

”Constrângerile financiare şi dorinţa de a reprezenta România la un nivel performant sunt motivele pentru care Consiliul de Administrație (CA) a decis ca TVR să nu participe la ediţia din acest an a Eurovision Song Contest (ESC).

Hotărârea a fost luată în ședința de astăzi, 25 ianuarie, cu 5 voturi „pentru", 4 „abţineri" şi 4 „împotrivă".

Tot astăzi, Consiliul de Administraţie a aprobat bugetul SRTv pentru 2024, care nu conține suficiente fonduri pentru a garanta participarea României conform standardelor tot mai ridicate ale concursului internațional.

În acest an, pe lângă producțiile consacrate, TVR alocă resurse consistente pentru alte producţii şi proiecte prioritare. Printre acestea: transmiterea Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, continuarea procesului de retehnologizare - automatizarea emisiei canalelor SRTv, investiţii în sistemul de producție al ştirilor, continuarea investiţiilor în noul sediu al TVR Craiova și alte proiecte de modernizare îndelung amânate.

Deşi a beneficiat de o prelungire a termenului limită pentru înscrierea la concursul din 2024, mulțumită unei colaborări de tradiţie cu European Broadcasting Union (EBU), organizatorul concursului, TVR se vede nevoită să amâne participarea la Eurovision Song Contest pentru o ediţie viitoare”, anunță TVR.ro. 

Ediția Eurovision 2024 este programată să aibă loc în orașul Malmö din Suedia, țara al cărei reprezentant a câștigat ediția din 2023. 

Participările României la Eurovision 

România a debutat la Eurovision în 1994 și a fost prezentă în fiecare an, cu excepția anului 2016, când a fost excluză din competiție din motive financiare, în urma unor probleme întâmpinate în relația cu European Broadcasting Union (EBU).

Dan Bittman a fost primul artist care a reprezentat România la Eurovision. În 1994, el a cântat pe scena Point Theatre din Dublin piesa „Dincolo De Nori”. România s-a clasat pe locul 21 (din 25), pierzând astfel participarea la ediţia din 1995. 

În 1998, România a revenit după patru ani de absență, țara fiind reprezentată atunci de Mălina Olinescu cu melodia "Eu cred". Reprezentanta României s-a clasat pe locul 22 din 25 de participanți, obținând doar 6 puncte, ceea ce înseamna că România nu va putea participa la concursul organizat în 1999, potrivit TVR. 

Cea mai notabilă reprezentație a României la Eurovision Song Contest a fost cea a Luminiței Anghel & Sistem, cu piesa "Let Me Try" în (2005), care a obținut locul trei, după ce a reușit să strângă din partea juriului şi publicului european 158 de puncte, în finala disputată la Kiev. 

O altă reprezentație care a adus României un loc în clasamentul țărilor participante la concurs a fost cea a lui Mihai Traistariu. Românul a obținut locul patru în finala Eurovision Song Contest din 2006, care a avut loc la Atena, Grecia. 

Patru ani mai târziu, România dovedea din nou că merită să fie în primele poziții ale clasamentului. În 2010, Paula Seling și Ovi au reușit să obțină locul trei cu melodia "Playing with Fire". Aceasta a fost și ultima reprezentație care a oferit României un loc în primele trei țări. 

Pe lângă performanța lui Cezar Ouatu din 2013, cu piesa It My Life, cu care a obținut locul 17, România s-a mai remarcat la Eurovision și cu participarea Ilincăi Băcilă și a lui Alex Florea, cu melodia "Yodel It!" din 2017, care a adus României locul 7 în clasamentul Eurovision. 

Din 2017, România nu a mai avut o reprezentație care să fie votată în primele 10 melodii de la Eurovision. Ultima calificare a României la acest concurs muzical a fost în 2022. 

La Eurovision Song Contest 2022, desfășurat în Torino, reprezentantul României, WRS, a ocupat locul 18 din 25 de finaliști cu piesa "Llámame", acumulând un total de 65 de puncte. Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra cu melodia "Stefania", a câștigat trofeul cu un impresionant total de 631 de puncte, inclusiv 439 de puncte din partea publicului.

În 2023, Suedia a câștigat finala Eurovision care a avut loc la Liverpool. Artista suedeză Laureen a participat cu melodia ”Tattoo” și a obținut 583 de puncte, cucerind acest trofeu pentru a doua oară în cariera ei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE