Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Juriul României, descalificat de la Eurovision 2022. Reacția TVR: „Regulile au fost schimbate în timpul jocului”

O situație fără precedent a avut loc la Eurovision 2022. Procesul de votare a juriului din șase țări a fost afectat din cauza unor tentative de fraudă a votului. Astfel, organizatorii au fost nevoiți să modifice unele voturi.

Din acest motiv, voturile juriului din țări precum România, Azerbaidjan și Georgia au fost citite de supervizorul executiv al UER al concursului, Martin Österdahl, în locul juriului țărilor respective.

UPDATE: Reacția TVR după descalificarea juriului României la Eurovision

TVR aduce acuzații organizatorilor Eurovision pentru modificarea rezultatului votului dat de juriul românesc, oferind punctaje diferite concurenților din finală.

Potrivit unui comunicat transmis de TVR, juriul românesc acordase punctaj maxim echipei care a reprezentat Republica Moldova, însă EBU ar fi decis să acorde punctele Ucrainei.

Precizările TVR:

“Televiziunea Română și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui WRS, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului.

Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei.”, se arată în comunicatul TVR.

Printre acuzațiile care se aduc juriului din România se numără și faptul că aceștia nu ar fi respectat regulamentul impus de organizator. Reprezentanții TVR spun că nu au fost anunțați „după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României”. Ei mai precizează că: „regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator.”

Juriul din România, absent la Eurovision 2022

Votul României a fost anulat în ultimul moment. Juriul nu a mai intrat în direct să anunțe rezultatul, iar puctajul maxim a fost acordat Ucrainei.

Juriul României a fost format din Alexandra Ungureanu, Ozana Barabancea, Randi, Cristian Faur şi Adrian Romcescu, potrivit unui comunicat TVR.

Din partea TVR, Eda Marcus ar fi trebuit să anunţe punctajul juriului naţional. Însă, în timpul transmiterii voturilor juriilor naţionale, punctajul din partea României nu a putut fi aflat în direct de la Bucureşti, fiind invocate probleme tehnice, (minutul 25:32):

Voturi anulate în șase țări

Situația României nu a fost singulară. Voturile din Moldova, Azerbaidjan, Polonia, San Marino şi Muntenegru fiind, de asemenea, anulate.

Redăm în continuare comunicatul oficial transmis de European Broadcasting Union’s (EBU), înaintea momentului citirii voturilor:

În analiza procesului de votare al juriului, realizat de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU), după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate în rezultatele a șase țări.

Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat înlocuitor agregat pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru Marea Finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări care au înregistrări similare de vot.

Acest proces a fost recunoscut de Monitorul Independent de Votare.

EBU ia extrem de în serios orice încercare suspectă de a manipulare a votului la Eurovision și are dreptul de a elimina astfel de voturi, în conformitate cu Instrucțiunile Oficiale de Vot, indiferent dacă astfel de voturi ar putea influența sau nu rezultatele și/sau rezultatul votului.”, se arată în comunicatul transmis de European Broadcasting Union’s (EBU).

Zdob și Zdub, reacție după vot

Trurpa Zdob și Zdub a ocupat locul 7 în finala Eurovision 2022 de la Torino. Aceștia au reprezentat Republica Moldova cu piesa ”Trenuleţul”, o combinație muzicală între rock și folclor, în stilul consacrat al trupei.

După anunțul clasamentului final, artiștii au publicat pe contul de Facebook un mesaj de mulțumire pentru public și au felicitat Ucraina și România.

Cu toate acestea, situația fraudei votului a fost semnalată și de formația Zdob și Zdub pe pagina lor de Facebook.

„Referitor la voturile juriului, a intervenit EBU. Le-a anulat. Căutați în internet declarația EBU. Voturile din 6 țări au fost anulate” - le-au spus muzicienii moldoveni fanilor lor de pe rețeaua de socializare.

Cum a fost realizat procesul de vot la Eurovision 2022

Câştigătorul trofeului Eurovision 2022 a fost ales în urma voturilor pe care le-a obținut atât din partea juriului fiecărei țări, dar şi cu voturile publicului, acestea având o valoare egală.

Juriul din România, precum și cel din Republica Moldova, au dat punctajul maxim de 12 puncte Ucrainei.

În urma voturilor acrodate de juriile din cele 40 de țări votante, România s-a clasat pe locul 21 (12 puncte), iar Moldova pe 20 (14 puncte).

Însă, publicul a schimbat complet întreaga ierarhie a clasamentului. Astfel, telespectatorii au dat României 53 de puncte, în timp ce Republica Moldova a obținut un impresionant punctaj de 239 ocupând locul șapte al clasamentului, iar România locul 12.

Ucraina a beneficiat de sprijinul cel mai puternic al telespectatorilor, obținând 439 puncte.

Clasamentul final Eurovision 2022

1. Ucraina: Kalush Orchestra – “Stefania”

2. Marea Britanie: Sam Ryder – “SPACE MAN”

3. Spania: Chanel – “SloMo”

4. Suedia: Cornelia Jakobs – “Hold Me Closer”

5. Serbia: Konstrakta – “In Corpore Sano”

6. Italia: Mahmood & Blanco – “Brividi”

7. Republica Moldova: Zdob şi Zdub & Fraţii Advahov – “Trenuleţul”

8. Grecia: Amanda Georgiadi Tenfjord – “Die Together”

9. Portugalia: MARO – “Saudade, Saudade”

10. Norvegia: Subwoolfer – “Give That Wolf A Banana”

11. Regatul Ţărilor de Jos: S10 – “De Diepte”

12. Polonia: Ochman – “River”

13. Estonia: Stefan – “Hope”

14. Lituania: Monika Liu – “Sentimentai”

15. Australia: Sheldon Riley – “Not The Same”

16. Azerbaidjan: Nadir Rustamli – “Fade To Black”

17. Elveţia: Marius Bear – “Boys Do Cry”

18. România: WRS – “Llámame”

19. Belgia: Jérémie Makiese – “Miss You”

20. Armenia: Rosa Linn – “Snap”

21. Finlanda: The Rasmus – “Jezebel”

22. Cehia: We Are Domi – “Lights Off”

23. Islanda: Systur – “Með Hækkandi Sól”

24. Franţa: Alvan & Ahez – “Fulenn”

25. Germania: Malik Harris – “Rockstars”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE