Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eurovision 2024: Apeluri în masă pentru boicotarea concursului, din cauza războiului dintre Israel și Hamas

Israelul a fost inclus pe lista țărilor participante la Eurovision 2024, ceea ce i-a determinat pe mulți să ceară interzicerea participării țării la concurs din cauza războiului actual dintre Israel și Hamas, precum și boicotarea ediției de anul viitor a Eurovisionului.

Potrivit agenției ONU pentru refugiații palestinieni, UNWRA, aproape 1,9 milioane de persoane - mai mult de 85% din populația din Gaza - au fost strămutate în întreaga Fâșie de la atacul din 7 octombrie asupra Israelului de către militanții Hamas, în care au fost ucise aproximativ 1.200 de persoane și aproximativ 240 au fost luate ostatice, potrivit Euronews Culture.

În urma criticilor online, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a emis o declarație privind participarea Israelului la Eurovision, afirmând că, în prezent, nu intenționează să interzică Israelului să participe la concursul Eurovision Song Contest.

"Concursul Eurovision este o competiție pentru radiodifuzorii publici din întreaga Europă și din Orientul Mijlociu. Este un concurs pentru concurenți - nu pentru guverne -, iar televiziunea publică israelian participă la concurs de 50 de ani. EBU este o organizație condusă de membri. Organele de conducere ale EBU - conduse de Consiliul de administrație - reprezintă membrii. Aceste organisme au evaluat lista de participanți și au decis că radiodifuzorul public israelian respectă toate regulile concursului. Împreună cu alți 36 de concurenți, acesta va putea participa la competiția de anul viitor."

EBU și-a bazat decizia pe atitudinea actuală a altor organizații internaționale față de Israel:

"În prezent, există o atitudine incluzivă față de participanții israelieni la competițiile majore. Concursul Eurovision rămâne un eveniment apolitic, care unește publicul din întreaga lume prin muzică."

Confruntându-se cu comparațiile dintre faptul că Israelul a fost admis în concurs și Rusia a fost interzisă (Rusia a fost exclusă de la Eurovision în 2022 din cauza invaziei țării în Ucraina), EBU a explicat:

"În 2022, în urma invaziei Ucrainei, organele de conducere ale EBU au decis să excludă Rusia din concursul Eurovision, unde urma să concureze alături de Ucraina. După cum am mai spus, Concursul Eurovision este o competiție pentru radiodifuzori. După încălcări repetate ale obligațiilor de membru și încălcarea valorilor mass-media publice, Rusia a fost suspendată."

Israelul a câștigat concursul de mai multe ori - în 1978, 1979, 1998 și, cel mai recent, în 2018, când Netta Barzilai a câștigat cu "Toy" la Lisabona.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE