Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eurovision 2024. Natalia Barbu va reprezenta, din nou, Republica Moldova la concursul muzical

Natalia Barbu va reprezenta Republica Moldova în finala Eurovision 2024, după ce a câștigat selecția națională cu piesa In the Middle. Ediția Eurovision 2024 este programată să aibă loc în orașul Malmö din Suedia, țara al cărei reprezentant a câștigat ediția din 2023 cu piesa melodia ”Tattoo”.

Natalia Barbu va reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2024 cu piesa ”In the Middle”. România nu va fi prezentă în competiție

Natalia Barbu a mai reprezentat Republica Moldova la Eurovision și în 2007, când s-a clasat pe locul 10.

Pe de altă parte, România nu va participa în acest an la competiție. Țara noastră a fost prezentă în fiecare an, cu excepția anului 2016, când a fost exclusă din motive financiare, în urma unor probleme întâmpinate în relația cu European Broadcasting Union (EBU). Dan Bittman a fost primul care a reprezentat România la Eurovision, în 1994, când a cântat pe scena Point Theatre din Dublin piesa Dincolo de nori. România s-a clasat atunci pe locul 21 (din 25) și a pierdut, astfel, participarea la ediţia din 1995.

De ce nu participă România la Eurovision 2024

Televiziunea Română, cea care asigură selecția și deplasarea artiștilor în Suedia, a anunțat că în 2024 nu are banii necesari pentru eveniment.

Conform unui comunicat de presă emis de TVR, constrângerile financiare au determinat absența României din competiția muzicală internațională.

„Constrângerile financiare şi dorinţa de a reprezenta România la un nivel performant sunt motivele pentru care Consiliul de Administrație (CA) a decis ca TVR să nu participe la ediţia din acest an a Eurovision Song Contest (ESC) (...). Consiliul de Administraţie a aprobat bugetul SRTv pentru 2024, care nu conține suficiente fonduri pentru a garanta participarea României conform standardelor tot mai ridicate ale concursului internațional (...).

Deşi a beneficiat de o prelungire a termenului limită pentru înscrierea la concursul din 2024, mulțumită unei colaborări de tradiţie cu European Broadcasting Union (EBU), organizatorul concursului, TVR se vede nevoită să amâne participarea la Eurovision Song Contest pentru o ediţie viitoare”, este specificat în comunicat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE