Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 169), Vodafone (canalul 410).

Plăcinta dobrogeană este, oficial, marcă românescă. România a câștigat disputa cu Bulgaria

De Diana Sobaru  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Țara noastră a câştigat în faţa Bulgariei recunoaşterea europeană cu Indicaţie Geografică Protejată a produsului "Plăcintă dobrogeană". Deliciosul preparat, cu telemea și caș, nu lipsește din patiseriile din Constanța, unde tăvile proaspăt scoase din cuptor, se golesc rapid.

Plăcinta dobrogeană este vedetă printre preparatele patiseriilor din județul Constanța. Umplută cu brânză dulce  și brânză sărată și stropită din belșug cu smântănă și ou proaspăt, plăcinta drobrogeană este printre preferatele constănțenilor și turiștilor. Un kilogram se vinde cu 50 de lei iar o astfel de porție zdravănă costă între 15 și 20 de lei.

Rețeta e transmisă din moși strămoși, spun patiserii care recunosc că nu e zi în care să nu facă cel puțin 3-4 tăvi cu delicosul preparat, ne-a mărturisit doamna Mariana Breha patiseră în Constanța.

"Această rețetă este tradițională Dobrogei și o facem din generație în generație, ne-am învățat unii pe alții."

Plăcinta dobrogeană, recunoscută după doi ani de negocieri

Pofticioșii recunosc că plăcinta dobrogeană e unul dintre cele mai delicioase preparate tradiționale. La această patiserie din Constanța, disputa dintre români și bulgari cu privire la recunoașterea mărcii, a fost discutată intens.

”Eu știu povestea că am văzut-o. Cu bulgarii folosesc zonal și noi am obținut recunoaștere pe plan european”, a declarat pentru Euronews Romania una dintre clientele unei patiserii din Constanța.

"Copiii, de câte ori vin aici, iau câte două de fiecare. E foarte, foarte gustoasă."

Recunoașterea europeană a produsului ”Plăcinta dobrogeană” a fost obținută după doi ani de negocieri.

Vecinii bulgari vor primi dreptul de a folosi denumirea, dar numai la nivel local, în regiunea de la sudul judeţului Constanţa.

Distribuie

Taguri