Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cronologia scurtei cariere politice a lui Cătălin Cîrstoiu. Cum a ajuns să fie retras de PSD-PNL de pe lista candidaților la Primăria Capitalei

Coaliția PSD-PNL a decis să îl retragă pe Cătălin Cîrstoiu din postura de candidat la alegerile locale, pentru Primăria Capitalei, potrivit surselor Euronews România. PSD și PNL au decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei: Gabriela Firea la PSD și respectiv Sebastian Burduja la PNL.

Decizia a fost luată pe fondul acuzațiilor de incompabilitate ce planează asupra managerului spitalului Universitar din București, dar și din cauza rezultatelor de la ulitmele sondaje cu privire la candidații de la primăria Capitalei.

Chiar cu o zi înainte de ședință, primarul Nicușor Dan a publicat un sondaj în care se află doar cu 5 procente în fața lui Piedone, în timp ce medicul Cîrstoiu ar obține doar 10% dintre voturile bucureștenilor.

Cătălin Cîrstoiu a avut una dintre cele mai scurte cariere politice. Fără background politic, medicul a fost desemnat oficial ca și candidat comun al coaliției PSD-PNL la alegerile locale pentru Primăria Capitalei, la jumătatea lunii martie, fiind preferat în fața altor figuri politice notabile, cum ar fi fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea (PSD), dar și a ministrului Energiei, Sebastian Burduja (PNL). Ironia a făcut ca cei doi să fie șefii de campanie ai lui Cîrstoiu, în această perioadă scurtă.

Acuzațiile care l-au dus pe Cătălin Cîrstoiu la eșecul politic

Cătălin Cîrstoiu a fost prezentat pe 20 martie drept candidat comun al coaliției PSD-PNL la Primăria Capitalei.

Hotnews.ro a publicat, pe 10 aprilie, documente care ar demonstra că medicul Cîrstoiu a lucrat în toamna lui 2023 ca manager la stat, dar trimitea pacienţii în privat, unde-i consulta la clinica familiei lui. Iar pacienţii plăteau pe altă firmă, tot a familiei Cîrstoiu.

După publicarea investigaţiei, pe 11 aprilie, ANI a răspuns întrebărilor spunând că informaţiile despre cazul Cîrstoiu nu sunt publice. Potrivit Hotnews, Raportul Corpului de Control al Guvernului, care semnala către ANI posibilele situaţii de incompatibilitate şi conflict de interese în cazul managerului dr. Cătălin Cîrstoiu, a ajuns la agenţie în 2020.

ANI susţine că „instituţia nu poate furniza date şi informaţii cu privire la cauzele aflate pe rolul Agenţiei, respectând astfel unul dintre principiile după care se desfăşoară activitatea de evaluare, respectiv „ (...) confidenţialitatea (...) şi că „lucrările aflate pe rolul Agenţiei Naţionale de Integritate, în cazul în care acestea există, nu sunt informaţii publice”, iar inspectorul de integritate „va comunica stadiul evaluării precum şi soluţia dispusă, în mod exclusiv, persoanei evaluate, precum şi petentului”.

Cîrstoiu a dat explicații abia când a fost somat de Nicolae Ciucă și de premierul Ciolacu în nenumărate rânduri.

Pe 17 aprilie, liderul PSD a spus că medicul trebuie să organizeze o conferință de presă, în care să răspundă la acuzațiile de incompatibilitate care au apărut în presă. Două zile mai târziu, pe 19 aprilie, premierul respingea ipoteza înlocuirii lui Cîrstoiu, dar insistă că medicul trebuie să clarifice acuzațiile în cadrul unei conferință de presă. ”Trebuia să facă până în acest moment conferinţa. Perioada de independenţă a apus”, a spus, atunci, Marcel Ciolacu.

Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut primele declarații, pe 19 aprilie, la Spitalul Universitar din București. El a susținut că a primit sprijinul lui Marcel Ciolacu și a lui Nicolae Ciucă la început, dar ulterior s-a simțit singur în precampanie.

Cât despre acuzațiile apărute în presă, medicul a susținut că nu se află în incompatibilitate.

”Primul lucru pe care vreau să îl spun cu privire la acuzațiile de incompatibilitate, nici eu, nici presa doar o instituție poate să dea un raport care să ateste asta adică ANI. Din punctul meu de vedere eu nu am făcut nimic care să îmi dea perspectiva că sunt într-o stare de incompatibilitate.

Am operat și în spitale publice, și în Republica Moldova, am oferit expertiza mea, la cerere, și în spitale private. Am răspuns la orice telefon, chiar dacă rețelele mobile nu sunt acreditate să dea sfaturi medicale. Domeniul meu nu este accesibil oricui. Legat de participarea mea la consultațiile la Anemona, mi-am ajutat colegii care lucrau acolo și am răspuns și solicitărilor unor pacienți care îmi cereau sprijinul. Sunt absolut liniștit și dorm liniștit pentru că mi-am ajutat pacienții.

Pacienții aleg singuri la ce medic merg și unde merg, la sistemul public sau privat. În orice spital privat e varianta ca pacienții să meargă în regim al CNAS sau în consultație plătită.

Legea 95 a fost modificată în 2016 prin OUG care a introdus un alt regim al incompatibilităților în sistemul medical și a creat haos. Această OUG nu a trecut niciodată de Parlament, nici măcar nu a fost pusă pe ordinea de zi, dar produce efecte juridice. Legea spune că funcția de manager e incompatibilă cu orice altă activitate remunerată sau neremunerată cu excepția activității medicale în același spital.

Eu am vrut să fac o administrație publică în București mizând pe un sprijin politic stabili în Consiliul General. Eu nu am vrut niciodată să fac o administrație politică în Capitală..”, răspundea Cîrstoiu acuzațiilor.

Pe 22 aprilie, PSD și PNL au avut discuții pentru a tranșa situația candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu. Decizia a venit după 14 ore de discuții: potrivit surselor Euronews România, medicul nu va mai fi candidatul Coaliției pentru funcția de primar general al Municipiului București.

Cum a ajuns Cătălin Cîrstoiu candidatul coaliției PSD-PNL

Cîrstoiu a fost prezentat oficial pe data de 20 martie drept candidat comun al coaliției PSD-PNL pentru funcția de primar general al Municipiului București. Fără background politic, medicul a fost preferat de cele două partide înaintea fostului primar al Capitalei, Gabriela Firea, și ministrului Sebastian Burduja.

Cele două partide au măsura șansele mai multor potențiali candidați, prin sondaje interne. Printre numele testate au fost Cătălin Cîrstoiu, arhitectul Tiberiu Florescu, dar și fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, și președintele PNL București, Sebastian Burduja.

”Am venit cu un om care nu a făcut nimic în viața lui decât să slujească oamenii, să slujească de dimineață până seara într-o instituție în care oamenii au nevoie de ajutor atunci când le este cel mai greu. Am venit cu un om care nu este interesat de afaceri, de scena, de show-ul și de dezbaterile la televizor. E interesat să facă lucruri. Bucureștiul e în criză. Avem nevoie de un om în măsură să gestioneze situații de criză”, a explicat Nicolae Ciucă, președintele PNL, la prezentarea oficială a lui Cîrstoiu drept candidatul coaliției.

”Sănătate pacienților e influențată extraordinar de tot ce înseamnă sănătatea unui aer curat în București, înseamnă sănătatea unui transport public eficient, a unei infrastructuri rutiere eficiente. Înseamnă sănătatea dată de un mediu cald, un mediu propice în care la Primăria Capitalei orice cetățean nu își cere drepturile, ci și le găsește în mod fundamental. Asta cred eu că înseamnă sănătatea unui oraș.”, spunea atunci și Cătălin Cîrstoiu.

Cine este Cătălin Cîrstoiu

În vârstă de 50 de ani, Cătălin Cîrstoiu este medic ortoped, manager al Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) și șef al Secției Ortopedie-Traumatologie I a SUUB.

De asemenea, Cîrstoiu este și decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității ”Carol Davila” din București.

În aprilie 2020, în timpul pandemiei COVID-19, Cătălin Cîrstoiu a fost numit în funcția de manager interimar al Spitalului Universitar, în locul Adrianei Nica, demisă din cauza modului în care a gestionat criza coronaviruslui. El a mai condus Spitalul Universitar în perioada 2009-2016, inclusiv când a avut loc tragedia din clubul Colectiv.

”Sunt medic, profesor universitar. Nu sunt om politic. Până astăzi nu am avut o carieră politică, dar astăzi este într-adevăr un moment în care alianța celor mai mari două partide din România, PSD și PNL, scoate prima oară un produs al acestei alianțe - candidatul la Primăria Capitalei.

Am discutat mult despre idei, proiecte, tot felul de lucruri care ar putea fi schimbate, despre modificări absolut necesare în cadrul legislati. Am vorbit atât de mult încât la un anumit moment la o convergență a unor planuri.

Am început să armonizăm niște obiective care au dus la un plan unic pentru București, la un plan pentru viitor”, a declarat Cătălin Cîrstoiu, după ce a fost prezentat oficial drept candidatul coaliției.

Calendarul alegerilor din România în 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Calendarul alegerilor din România în 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE