Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Coaliția merge cu candidați separați la Primăria Capitalei: Burduja la PNL, Firea la PSD. Cîrstoiu, scos din cărți

După aproape 14 ore de ședințe, coaliția PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian Burduja (PNL), pentru a maximiza electoratele celor două partide, au declarat, surse politice.

Totodată, cei doi candidați nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluții pentru București, iar candidații pe sectoare rămân comuni, la fel și listele de consilii locale. Este o situație similară cu deciziile luate pentru Bacău si Brașov.

Sumar:

  • Coaliția a decis să meargă cu candidați separați la Primăria Capitalei.
  • Nu există o concluzie clară la acest moment. Cîrstoiu nu ar vrea să se retragă de bunăvoie, în timp ce liderii PSD și PNL ar vrea să îl schimbe, dar nu au înlocuitor.
  • Ciucă și Ciolacu au discutat mai bine de cinci ore cu Cîrstoiu la Guvern, iar apoi, medicul a plecat în grabă.
  • Restul liderilor au rămas în sediul Guvernului. Foarte probabil, discuțiile vor fi reluate marți.
  • Cîrstoiu a fost chemat la Guvern la mai bine de opt ore de la începerea discuțiilor liderilor PSD-PNL.
  • Au fost invitați la discuție și ceilalți lideri prezenți acolo: Firea, Tudose, Stănescu, Motreanu, Rareș Bogdan.
  • Este blocaj în Coaliție în privința candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. Liderii PNL și PSD au început discuțiile de dimineață despre acest subiect.
  • Potrivit unor surse politice, se pune problema retragerii medicului Cîrstoiu din cursă, însă cum nimeni nu vrea să-i ia locul, sunt șanse mari ca acesta să rămână totuși candidatul alianței. Nici liberalii, nici social democrații nu ar avea pe altcineva să pună în loc.
23/04/2024 , 10:14

Popescu Piedone: Mazilirea lui Cîrstoiu-blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan

Cristian Popescu Piedone, candidatul PUSL pentru Primăria Capitalei, a declarat marţi că "mazilirea" doctorului Cătălin Cîrstoiu este "blat politic" prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan.

"Sondajele pe care le-au plătit cu bani grei, le-au rotit şi le-au învârtit în ultima lună i-au scos mereu perdanţi! Aspectul i-a înrăit, i-a învrăjbit şi i-a ameţit! Sclavi ai intereselor de tot felul, şefii coaliţiei au ales să-şi mintă poporul de dragul puterii trecătoare pe care fiecare o are în propriul partid! Şefii coaliţiei toxice şi-au dat seama că victoria lui Piedone va fi izbânda cetăţenilor batjocoriţi şi umiliţi şi minţiţi! Asta îi sperie, practic: ca ţara să nu ia exemplul Bucureştiului şi să nu îi distrugă prin vot la alegerile parlamentare din toamnă! Aceasta este realitatea, oameni buni! Dacă susţinătorii din Bucureşti ai lui Piedone dau vot negativ coaliţiei în Bucureşti, la toamnă se va ridica împotriva PSD şi PNL tot poporul pe care această coaliţie l-a umilit şi l-a batjocorit în ultimii patru ani! Concluzie: mazilirea doctorului Cîrstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL în susţin pe Nicuşor Dan", a scris Popescu Piedone pe Facebook.

El a adăugat că, pentru a elimina valul de susţinători ai candidatului Cristian Popescu Piedone, şefii alianţei "îşi trădează electoratul şi îl susţin public pe Nicuşor Dan".

"În minţile lor negre de ură, dacă Piedone pierde, alianţa toxică are şanse mari să câştige alegerile parlamentare din toamnă! Şi mai poate umili poporul încă patru ani! Vreau să-i asigur pe toţi oamenii buni care mă susţin, că mă voi lupta pentru dreptate cu toată fiinţa mea, cu toată experienţa mea de primar! Oameni buni, aşa cum Sfântul Gheorghe nu s-a speriat şi a învins balaurul, aşa vom învinge şi noi balaurul politic toxic pentru ţară", a conchis Popescu Piedone.

23/04/2024 , 09:36

Reacţia primarului Nicuşor Dan la retragerea lui Cătălin Cîrstoiu

Nicușor Dan, primarul Capitalei, a reacționat ironic la decizia coaliției PSD-PNL de a-l retrage pe Cătălin Cîrstoiu din competiția pentru alegerile locale. El a sugerat că mafia imobiliară va avea o dilemă în a decide pe cine să sprijine financiar în campanie, întrebându-se: "Pe cine să o finanțeze în campanie?"

23/04/2024 , 07:28

Candidaţi separaţi la Primăria Capitalei: Gabriela Firea şi Sebastian Burduja

Decizia a fost luată după o şedinţă a coaliţiei de guvernare începută luni, în jurul orei 10,00, care a durat mai bine de 13 ore şi care a avut ca temă o analiză privind continuarea susţinerii candidaturii doctorului Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei.

Şedinţa a fost convocată în urma informaţiilor apărute în presă cu privire la starea de incompatibilitate în care s-ar afla Cătălin Cîrstoiu, care din postura de manager al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti a acordat consultaţii la o clinică privată.

În cadrul reuniunii, lui Cîrstoiu i s-ar fi cerut să se retragă din cursa electorală, însă acesta a spus că decizia aparţine coaliţiei.

Potrivit surselor citate, în şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare s-a stabilit că în campania electorală cei doi candidaţi - Gabriela Firea şi Sebastian Burduja - nu se vor ataca reciproc, ci vor avea o campanie constructivă, bazată pe soluţii pentru Bucureşti.

Totodată, liderii coaliţiei au decis că la sectoarele Capitalei candidaţii rămân comuni, la fel şi listele pentru consiliile locale.

Este o situaţie similară cu deciziile luate pentru municipiile Bacău şi Braşov, au mai arătat sursele politice citate. 

22/04/2024 , 12:03

Blocaj în Coaliție privind soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu. Surse: PNL și PSD nu găsesc înlocuitor

Conform surselor citate, nimeni nu dorește să vină cu un înlocuitor.

PSD susține că nu are pe cine să propuna și cere liberalilor să vină cu un nume din partid. Pe de altă parte, partidul lui Ciucă susține ca nu are pe cine și să vină PSD de vreme ce propunerea de înlocuire vine de la premier.

Știrea inițială:

Coaliția va tranșa candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. Medicul se confruntă cu acuzații de incompatibilitate după ce presa a relatat că ar fi trimis pacienți de la spitalul de stat la clinica privată a soției sale.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a insistat că alianța de guvernare va susține un candidat unic pentru Primăria Capitalei, fără a preciza dacă medicul Cătălin Cîrstoiu va rămâne eligibil și după ședința coaliției.

Ciolacu: "Și eu am planul D"

"Candiatul în acest moment este Cătălin Cîrstoiu. Am spus foarte clar că luni vom face o coaliție. Am vorbit pe Whatsapp. (...) Este exclus (n.r.: exclus ca alianța să nu mai propună niciun candidat)! Alianța, la Primăria Capitalei, va avea un candidat unic.", a spus Ciolacu sâmbătă, 20 aprilie.

Liderul PSD a ironizat cele mai recente declarații ale partenerului său de coaliție, care a lăsat de înțeles că liberalii sunt pregătiți să-și susțină un candiat propriu.

"Dacă va fi nevoie, PNL va avea propriul candidat. Avem varianta planul B, avem planul C. Cât de mult aș dori eu acum să devoalez un plan, nu o fac, dar, dacă va fi nevoie, PNL, într-o situație de extremă urgență, ca să folosesc această sintagmă, va avea propriul candidat", a fost declarația lui Nicolae Ciucă din urmă cu câteva zile.

"Și eu am vorbit foarte mult despre planul D", a fost reacția lui Ciolacu.

De altfel, liberalii au precizat anterior că nu-i vor acorda o susținere necondiționată medicului Cătălin Cîrstoriu, acuzat, în 2020, de Corpul de Control al premierului, de incompatibilitate, pentru că a fost manager la stat și, concomitent, medic la propria clinică privată.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va fi susținut de Coaliție, indiferent ce va spune la conferința de presă, Ciucă a spus: "Acum nu ne aruncăm cu capul în zid fără să vedem finalul acestei conferințe..."

De altfel, liberalii au precizat anterior că nu-i vor acorda o susținere necondiționată medicului Cătălin Cîrstoriu, acuzat în 2020 de Corpul de control al premierului de incompatibilitate pentru că a fost manager la stat și, concomitent, medic la propria clinică privată.

”Îl va susține Coaliția pe Cătălin Cîrstoiu, indiferent de ce va spune în conferința de presă? Acum nu ne aruncăm cu capul în zid fără să vedem finalul acestei conferințe.”, declarase Nicolae Ciucă.

Cîrstoiu nu crede că se pune problema de incompatibilitate

În conferința de presă invocată de liderul PNL și cerută insistent de liderul PSD, Cătălin Cîrstoiu a respins acuzațiile de incompatibilitate și s-a prevalat de jurisprudența Înaltei Curți de Casație și Justiție, care l-ar exonera de orice suspiciune.

Atât Cîrstoiu, cât și președintele PSD au invocat tăcerea Agenției Naționale de Integritate în această speță, instituție care, până în acest moment, nu a comunicat informații privind starea de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu.

Marcel Ciolacu, liderul PSD: "Am înțeles, a fost la o clinică... Dar lucrurile acestea o să le lămurim în cadrul coaliției. Eu n-am văzut o decizie la domnul Cîrstoiu. N-am văzut-o! Dacă ANI are document, s-o rezolve, s-o trimită, să închidă cercetările, Corp de Conrol, sau ce a avut... Mă depășește!"

"Opinia mea este că nici eu, nici presa, ci doar o instituție poate să emită un raport care să constate acest lucru, adică Agenția Națională de Integritate. Din punctul meu de vedere, eu nu am făcut nimic care să-mi dea perspectiva că sunt într-o stare de incompatibilitate", a spus Cătălin Cîrstoiu, pe 19 aprilie.

Termenul-limită pentru depunerea candidaturilor la Primăria Capitalei este 30 aprilie. Până în acest moment, și-au anunțat candidaturile actualul primar Nicușor Dan, Cristian Popescu Piedone, din partea PUSL, și Mihai Enache de la AUR.

Doar Cristian Piedone s-a înscris până acum, dar din informațiile aflate de Euronews, toți cei care și-au anunțat intenția au strâns semnăturile.

Calendarul alegerilor din România în 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Calendarul alegerilor din România în 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE