Alegerea vinului potrivit pentru mâncărurile pe care ne pregătim să le punem pe masa de Crăciun poate fi o misiune dificilă. Jurnaliștii Euronews au discutat cu un somelier și au aflat ce tipuri de vin merg cu fiecare preparat în parte.
Ovidiu Logigan este somelier al școlii europene de somelieri. Spune că este extrem de important să combinăm cu atenție fiecare vin cu fiecare fel de mâncare.
O fetească albă sau un sauvignon blanc poate completa perfect o porție de salată de beuf. Iar atunci când ajungem la sarmale, putem pune pe masă un vin roșu lejer.
„La friptură un roșu mai corpolent, măcar un merlot, eu recomand din tot sufletul o fetească neagră”, a declarat Ovidiu Logigan, somelier.
Desertul este greu de asociat cu vinul, spune expertul, însă dacă avem în față o porție de cozonac, o tâmâioasă românească sau o busuioacă de bohotin îi poate potența aroma. Sunt însă și vinuri ceva mai... flexibile, care merg cu mai multe feluri de mâncare.
„Cel mai adaptabil, cel mai flexibil este vinul rose. Dacă suntem într-o constrângere de buget, cel mai flexibil este un vin rose. Luați un vin rose, îl răciți bine și merge acceptabil cu toate preparatele.”, a mai adăugat somelierul.
În 2022, țările Uniunii Europene au produs 16,1 miliarde de litri de vin. 83% din această producție a venit din Spania, Italia și Franța. România era, în schimb, în 2020, pe locul patru la capitolul suprafață cultivată cu viță de vie.
Și pe locul 1 la numărul de podgorii individuale. Cu toate astea, în medie, țara noastră a produs în sezonul 2023-2024 de 10 ori mai puțin vin decât Franța, aflată pe locul 3 în clasamentul european.
