Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Calculul caloriilor și trecerea E-urilor în meniul restaurantelor îi sperie pe patroni: „Vor fi doar cheltuieli în plus. Ne trebuie și nutriționist”

Calculul caloriilor și trecerea E-urilor în meniul restaurantelor îi sperie pe patroni. Aceștia spun că vor avea costuri suplimentare pentru că vor trebui să angajeze nutriționiști. Pentru conceperea și tipărirea altor meniuri sunt necesare alte sume. De cealaltă parte, consumatorii văd beneficii în detalierea ingredientelor.

Meniul va include obligatoriu numărul de E-uri și caloriile fiecărui produs preparat și servit

Din 15 martie, niciun restaurant nu va mai putea folosi carne congelată sau grăsimi vegetale în preparatele culinare fără să știe și clienții. Tot de atunci, meniul va include obligatoriu numărul de E-uri și caloriile fiecărui produs preparat și servit.

Client: „Consider că e o idee bună, pentru că multe persoane vor să afle ce consumă exact. Sunt multe persoane care țin o dietă sau au o problemă de sănătate și cred că e chiar necesar.”

Client: „Pentru mine acesta nu e un aspect foarte important. Atunci când vin la restaurant îmi doresc doar să mănânc mâncare gătită corespunzător, mâncare sănătoasă, cu alimente proaspete și mai puțin importantă partea de calorii.”

Proprietarii de localuri se tem de costurile suplimentare.

Emil Ionel Măgureanu, șef de sală în restaurant: „Beneficii pentru partea de restaurante nu cred că vor fi, adică eu nu le văd. La noi vor fi doar cheltuieli în plus, doar atât. Cu toate că vor fi costuri suplimentare în plus, ne va trebui un medic nutriționist, pentru a ne calcula caloria, valoarea calorică a fiecărui ingredient pe care îl punem în preparatul respectiv. Tot de acel medic nutriționist va depinde și calcularea E-urilor pe care le va conține fiecare produs, un cost suplimentar și pe lângă că trebuie schimbate toate meniurile, o să ne și oblige să le trecem pe acele meniuri.”

Organizațiile patronale din industria ospitalității au contestat ordinul ANPC

Organizațiile patronale din industria ospitalității au contestat ordinul ANPC și speră să scape de obligativitatea schimbării meniurilor. Ei spun că nici nu vor găsi suficienți specialiști pentru ca toate restarantele să respecte noile reguli în termenul impus de lege.

Emil Ionel Măgureanu, șef de sală în restaurnat: „Timpul este foarte scurt. Ne presează timpul, dar, după cum știm, medici nutriționiști sunt foarte puțini pe piață. Dacă el deja s-a angajat și în alte lucrări, pe alte proiecte, va fi greu și pentru el și pentru noi.”

Informațiile suplimentare din meniuri vor conține date esențiale pentru sănătatea consumatorilor, spun reprezentanții ANPC. Și tot ei transmit că schimbarea meniurilor în restaurante vine după decizii luate la nivel european.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE