Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Meniurile restaurantelor vor conține numărul de E-uri și caloriile ingredientelor folosite pentru preparate

Meniurile restaurantelor vor conține obligatoriu informații în detaliu despre ingredientele folosite. Alături de numele produsului, meniul va include numărul de E-uri, dar și caloriile. Ordinul emis de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului va intra în vigoare de la jumătatea lunii martie.

Ordinul ANPC a fost emis după decizia de la nivel european. Din 15 martie, data la care va intra în vigoare ordinul, niciun restaurant nu va mai putea să folosească grăsimi vegetale fără să știe și clienții.

Horia Constantinescu, președinte ANPC: „Să apară, tocăniță de porc sau ciorbă de nu știu ce, în paranteză 7E, ca să ştii că la momentul acela ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieţii. Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spaţiul danubiano-carpato-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranţă am fi avut pe dealurile ţării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei.”

Proprietarii de restaurante spun că această măsură va genera costuri suplimentare

Cătălin Mahu, proprietar lanț de restaurante: „Știți cum este profesorul ăla care-și ceartă elevii că nu-și fac lecțiile și că nu vin la școală? Ghiciți pe cine-i ceartă. Pe ăia care își fac lecțiile și vin la școală. Așa este și cu ordinul acesta. Dacă este să faci ca la carte, te costă 100 de euro pe rețetă și durează nu știu câte zile fiecare rețetă.”

Ordinul trebuia să fie deja în vigoare, spune președintele ANPC, însă ar fi fost amânat la presiunea mai multor organizații patronale din industria ospitalității.

Horia Constantinescu, președinte ANPC: „Trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi. Voi duce toate aceste „bătălii” pentru a trezi la realitate atât consumatorii, cât şi operatorii economici.”

Informațiile suplimentare din meniuri vor conține date esențiale pentru sănătatea consumatorilor. În acest context, ANPC transmite că anul trecut a intensificat controalele și a aplicat amenzi în valoare de 217 milioane de lei, o creștere de 80% față de anul anterior.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE