Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A început sezonul de pescuit la șprot și hamsie. Cu cât se vinde kilogramul de pește

A început sezonul de pescuit la șprot și hamsie, cei mai ieftini, dar și gustoși pești autohtoni. Marea Neagră abundă în această perioadă de peștii mici care odată scoși din apă ajung în restaurante și cherhanale, spre bucuria pofticioșilor.

O porție de hamsie sau șprot prăjit costă în localurile cu profil pescăresc aproximativ 35 de lei, dar la piață.

Pescadoarele scot chiar și o tonă zilnic. Sezonul de pescuit la șprot și hamsie este abia la început, susțin specialiștii. Deși par aproape la fel la prima vedere, cele două specii sunt însă diferite.

Adrian Bâlbă, reprezentant Agenția Națională pentru Pescuit Constanța: A început sezonul resurselor naturale ale Mării Negre ce trebuie prețuite. Firește că primul este șprotul, un peștișor mai mic, chiar are o talie mai mică în această perioadă, dar este foarte bun, foarte sănătos, foarte curat. Hamsia este mai nutritivă, dar șprotul este gustos. Odată descărcat la bordul ambarcațiunilor, peștele este sortat, sărat, apoi depozitat în navete pentru a fi vândut către pescării și restaurante. La piață e la mare căutare printre clienți.

Eva Sallaku, proprietar cherhana: A început sezonul și suntem foarte bucuroși, toată lumea îl așteaptă.

Kilogramul de șprot și hamsie costă la piață între 10 și 11 lei, cel mai ieftin sortiment în acest moment.

În restaurantele cu specific pescăresc, deliciosul pește mic este preferat de clienți la plită sau prăjit în ulei.

Svetlana Guță, bucătar: Marfa este foarte proaspătă adusă în fiecare dimineață la restaurant și modul lui de preparare este ori pe pat de sare, cum dorește clientul. Dacă nu, pe plită. Asta e rețeta lui clasică, cu mămăligă și mujdei, bineînțeles. Unde e savoarea? Dacă nu avem mujdeiul nu e savoare.

O porție generoasă cu garnitură se vinde în restaurante cu 35 de lei, mai scump față de anul trecut.

Sorin Mănăilă, manager restaurant: A crescut cam cu 20% față de anul trecut, ideea e că nu a mai fost hamsie până acum câteva zile, așa că, fiind la început, prețul este un pic mai mare.

Sezonul la pescuit la hamsie și șprot durează până la toamnă, așa că turiștii care vor ajunge pe litoral se vor putea bucura toată vara de aceste delicatese de Marea Neagră, nelipsite din meniul de vacanță.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE