Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcii rămași pe drumuri după cutremure, așteptați la vot

Sute de mii de turci care au rămas pe drumuri după cutremurele din februarie sunt așteptați să voteze. Orașele și satele care au fost devastate de seisme sunt aproape pustiite. Partidele și organizațiile nonguvernamentale vor organiza transport pentru cei care nu pot ajunge la secțiile de vot. Inflația galopantă și criza sinistraților fac din acest scrutin o adevărată provocare pentru Recep Tayyip Erdogan. Cel care deține puterea de două decenii a fost acuzat de mulți că nu a putut gestiona crizele.

Majoritatea au fost nevoiți să plece în alte provincii, după cutremure

În luna februarie, sudul Turciei a fost lovit de cutremure puternice care au făcut peste 50 de mii de morți. Mai mult de 300.000 de clădiri au fost distruse. Sute de mii de sinistrați încă mai trăiesc corturi și adăposturi temporare. Acești oameni sunt așteptați duminică la vot.

”Nimeni nu-și dorește să meargă la alegeri, pentru că suntem răniți. Nu am pierdut pe cineva din familie, dar mi-am pierdut mulți prieteni, prieteni apropiați și rude îndepărtate. Ultimul lucru pe care vreau să-l spun e că cei care au uitat de noi atunci când au fost cutremurele, vor fi uitați de noi la alegeri,” a spus Kudret Mersin, supraviețuitor al cutremurelor din februarie.

”Din cauza acestor alegeri, noi, toți supraviețuitorii cutremurului, am fost uitați. Vom avea alegeri duminică și voi merge să votez. Când voi vota, voi asculta mai întâi de conștiința mea. Mă voi gândi mai întâi la cum am fost uitați în timpul cutremurului, cum am înghețat, cum nu am avut ce mânca sau nu am avut apă de băut,” e spus Ali Akdeniz, supraviețuitor al cutremurelor din februarie.

În regiunea Hatay, peste un million de turci ar trebui să ajungă la urne.

”Majoritatea lor au fost nevoiți să plece în alte provincii după cutremure. Potrivit estimărilor noastre, jumătate din locuitorii provinciei au plecat. Ne așteptăm că, datorită eforturilor făcute de alte partide și de Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă, mulți dintre sinistrați se vor întoarce înainte de scrutin. Preocuparea noastră este cu vom transporta 100 – 150 000 de oameni într-o singură zi?” a spus Akin Parlakyildiz, reprezentantul Partidul Republican al Poporului din provincia Hatay.

Seismele din februarie au provocat pagube de 34,2 miliarde de dolari

”De exemplu, cea mai apropiată secție de vot este la o școală din apropiere, la cinci minute de mers pe jos. Pe mine m-au trimis să votez la o altă secție de vot care se află mult mai departe. Eu nu am mașină, nu am bani și nu am unde munci. Dar vom merge la vot cu plăcere, cu ajutorul lui Alah și cu speranța că va fi mai bine,” a spus Aydin Mersin, supraviețuitor al cutremurelor din februarie.

Turcia se confruntă în ultimii ani cu o inflație galopantă. Abdulhamit Kimdir, un jurnalist turc aflat în exil, a povestit pentru Euronews România cum politicile antidemocratice promovate de Erdogan în ultimii zece ani au pus la pământ economia Turciei.

”Din 2013, Erdogan a vrut să creeze o domnie a unui singur om. De atunci, dacă vă uitați la statisticile economice, situația Turciei este tot mai rea. Iar acum este climaxul acestei traiectorii. Turcia este țara cu cea mai mare inflație. În Turcia, inflația este peste 100 de procente, iar lira turcească nu mai are valoare. Când Erdogan mergea spre democrație, spre Uniunea Europeană, Turcia era respectată în vest și turcii se simțeau mult mai bine în ceea ce privește bunăstarea lor,” a spus Abdulhamit Bilici Kimdir, jurnalist turc aflat în exil.

Există însă și cazuri în care turcii rămași pe drumuri îl susțin pe Erdogan și pe partidul său.

”Am fost scoși de sub dărâmături. Am rămas fără case. Ei ne-au deschis brațele, au devenit părinții noștri. Alah să-i binecuvânteze de o mie de ori,” a explicat Hatice Olnen, supraviețuitor al cutremurelor din februarie.

Banca Mondială estimează că seismele din februarie au provocat pagube de 34,2 miliarde de dolari, echivalentul a patru la sută din produsul intern brut al Turciei din 2021. Iar reconstrucția provinciilor afectate ar putea costa dublu. Pe lângă asta, după cutremure, peste 600 de mii de turci au rămas șomeri din cauza situației economice proaste.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE