Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Principalul contracandidat al lui Erdogan la prezidențialele din Turcia, viral pe Twitter. Clipul lui Kilicdaroglu a doborât recordul lui Messi

Kemal Kilicdaroglu, principalul contracandidat al lui Recep Tayyip Erdogan la alegerile prezidențiale din Turcia, a devenit ”viral” pe Twitter, după ce un clip în care a vorbit deschis despre religia alevi a înregistrat peste 105 milioane de vizualizări, relatează portalul Intellinews.com.

”Asistăm la un fenomen. Clipul lui Kilicdaroglu este acum cel mai vizualizat pe de Twitter, la nivel global, depășind recordul stabilit de videoclipul lui Messi care în 2022 a avut 25 de milioane de vizualizări”, a afirmat fostul diplomat Sinan Ulgen, în prezent directorul al organizației Edam Org, cu sediul la Istanbul

Kilicdaroglu este poreclit ”Gandhi Kemal” datorită asemănării fizice cu fostul lider indian pentru drepturile civile. El va încerca să îl înlăture de la putere pe Recep Tayyip Erdogan, aflat în funcție de 20 de ani, cu ocazia alegerilor prezidențiale din Turcia care vor fi organizate pe 14 mai.

Potrivit sursei citate, aleviții din Turcia reprezintă aproape 20% din populația de 85 de milioane de locuitori. Mulți dintre ei aleg, însă, să nu-și dezvăluie credința în țara majoritar sunită.

Kemal Kilicdaroglu, liderul principalei formațiuni de Opoziție - Partidul Republican al Poporului (CHP), a fost desemnat drept candidat la alegerile prezidențiale din Turcia de către Alianța Națiunii, formată din șase partide politie. Unii observatori s-au opus candidaturii sale deoarece unii dintre musulmanii suniți îi consideră pe adepții alevismului drept eretici și nu ar vota niciodată pentru o persoană de religie alevi.

În prezent, unii comentatori afirmă că succesul videoclipului lui Kilicdaroglu ar putea reprezenta un moment de cotitură în politica turcă, în condițiile în care ar putea atrage mulți dintre tinerii din țară. Cei aproape cinci milioane de alevi ar putea forma un grup important ce va vota în prima zi a scrutinului.

Clipul publicat pe Twitter pe data de 19 aprilie cu mesajul ”Alevi”, Kilicdaroglu a spus că identitățile sunt valori care îi fac pe oameni ceea ce sunt.

”Dragi tineri, dragi tineri care vor veți pentru prima dată la alegeri, este timpul să vorbim despre un subiect foarte privat, foarte sensibil în această seară. Sunt un Alevi... sunt musulman.

"Sunt un Alevi, un musulman sincer care a crescut cu credință în Dumnezeu, în profetul Mohammed și în Ali (...) Identitățile ne fac să fim cine suntem. Trebuie, desigur, să le susținem cu mândrie. Nu ne putem alege identitățile, ne naștem cu ele... dar există lucruri mai importante pe care le putem alege în viață.

Putem alege să fim oameni buni, să fim cinstiți și etici, să avem o conștiință, să fim virtuoși și drepți. Putem alege să trăim o viață mai bună, într-o țară liberă și prosperă. Alegerile noastre pot transforma rapid societatea”, a afirmat Kemal Kilicdaroglu, potrivit sursei citate.

Soner Cagaptay, director al Programului de cercetare turcă din cadrul Institutului Washington , a scris pe Twitter că prin acest clip, Kilicdaroglu ar putea debarasa Guvernul de o pârghie importantă.

”Candidatul prezidențial Kilicdaroglu îi poate refuza lui Erdogan controlul asupra narațiunii polarizatoare fără să mânuiască instrumentele de care dispune acesta. Discutând despre identitatea sa Alevi, Kilicdaroglu trage covorul de sub picioarele lui Erdogan”, a precizat Cagaptay.

În vârstă de 69 de ani, Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe Kilicdaroglu că profită de pe urma identității sale religioase.

"Pentru a-și ascunde afacerile obscure, lansează din senin o dezbatere despre identitatea etnică, despre sectarism. Nimeni nu întreabă niciodată în această țară despre originea altora, despre sectele lor", a declarat Erdogan, pe 22 aprilie, în cadrul unui miting electoral, potrivit cotidianului proguvernamental Sabah.

În ultimele săptămâni, președintele Erdogan și-a intensificat atacurile la adresa lui Kilicdaroglu, pe care l-a acuzat c-ar coopera cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup militant declarat terorist de către Turcia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE