Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pericolul din carnea de porc. Consumatorii sunt sfătuiți să cumpere doar din locuri autorizate

Se apropie sărbătorile de iarnă și carnea de porc este tot mai căutată. Au apărut deja anunțuri online de la producători care vând carnea la prețuri mai mici ca în supermarket. Dacă alegeți să nu o cumpărați de la magazinele autorizate, trebuie să vă asigurați ca a fost testată la un laborator specializat.

Este deja forfotă în piețele și magazinele din toată țara.

Reporter: „Obișnuiți să cumpărați carne de porc din piață sau din alte surse?”

Bărbat: „Din piață. Întotdeauna din piață.”

Reporter: „De ce?”

Bărbat: „Pentru că aici este un punct verificat medical-veterinar și cunoaștem piața. Cunoaștem vânzătorii deja.”

În mod tradițional românii taie porcul pe 20 decembrie, de Ignat

În mod tradițional românii taie porcul pe 20 decembrie, de Ignat. ANSVSA interzice vânzarea cărnii direct din gospodărie, fără certificat sanitar-veterinar.

Flavius Nicoară, director DSVSA Timiș: „La om, ca și la porc, apare boala trichinelozei, care este determinată de ingerarea de larve de Trichinella spiralis, care duce la îmbolnăvire, prin localizarea acestor în mușchi.”

Femeie: „Nu iau niciodată de pe internet. Siguranța în alimentație este maximă și trebuie să fie maximă.”

Reporter: „Cam ce anume pregătiți pentru masa de Crăciun? Mă refer la preparatele din carne de porc.”

Femeie: „De obicei pregătesc un cotlet. O friptură de cotlet la tavă.”

Crescătorii trebuie să apeleze la medicii veteninari pentru analizele care să detecteze Trichinella.

Prețul unui examen trichineloscopic pentru carnea de porc domestic este de 21 de lei, plus TVA și dublu pentru carnea de porc mistreț.

Un kilogram de carne de porc cumpărat la carcasă, direct de la producător, costă între 13 și 23 de lei. În magazin un kilogram de ceafă de porc ajunge să coste între 22 și 33 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE