Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Odysseus, prima sondă spațială privată care ajunge pe Lună. Expert: "NASA are acum de zece ori mai puțini decât în urmă cu 50 de ani"

Statele Unite ale Americii au reușit prima aselenizare controlată, la mai bine de 50 de ani după Misiunea Apollo 17, din 1972. O sondă lunară privată, Odysseus, a ajuns pe suprafața lunii în noaptea de 22 spre 23 februarie.

Este prima sondă privată din istorie care a aselenizat cu succes, dar și cea care a depășit recordul Indiei și a ajuns în cel mai sudic punct al satelitului natural.

Regiunea lunară sudică prezintă un interes deosebit pentru națiunile care explorează satelitul Pământului deoarece acolo ar putea fi rezerve importante de apă înghețată, existențială pentru o potențială explorare lunară.

  • Din 2019 până acum au fost încă trei încercări eșuate. Cea mai recentă a fost cea al sondei Peregrine One, din ianuarie.

Prima aselenizare reușită a unei sonde private

Cristian Presură, fizician: "Au fost, într-adevăr, probleme, deși misiunea a fost pregătită foarte bine cu mult timp înainte. În ultimul moment, s-au gândit totuși să mai pună un software la bordul sondei, software care ar fi urmat să măsoare înălțimea, distanța, viteza. Era un software mai mult adițional, nu neapărat necesar.

Ce s-a întâmplat este că software-ul principal al sondei nu a funcționat așa cum ar fi trebuit, iar după aceea, cei care au lansat sonda au trebuit să apeleze la acest software secundar, care s-a aflat acolo la bord și a reușit să facă această selenizare un succes.

Cred că este mai mult o demonstrație de forță, adică vorbim despre o nouă eră care începe în explorarea spațială, unde NASA, care este driverul principal al acestor proiecte, nu mai are așa de mulți bani ca acum 50 de ani. Dacă acum 50 de ani, până la 4% din bugetul SUA era dedicat acestor proiecte de aselenizare, acum acest buget este doar de o zecime din ce a fost atunci, undeva pe la 0,4%.

Deci NASA are foarte puțini bani și încearcă să schimbe puțin jocul și să se folosească de companii private. Acestea au marele avantaj că, prin structura lor, pot să facă aceste proiecte la un cost mai redus. Cu alte cuvinte, această eră spațială pe care America încearcă să o construiască se bazează foarte mult pe aceste companii. Iar ceea ce vedem acum este un succes al unei astfel de companii private, Intuitive Machines, care este prima astfel de companie privată care reușește o aselenizare. Și asta este ce au vrut ei să demonstreze. Pentru că urmează să facă parte din următoarele proiecte de la NASA.

După ultimele anunțuri, avem acest proiect (n.r.: ca omul să ajungă pe Lună), numit Artemis 3. Artemis 1 deja a fost, urmează Artemis 2, după care Artemis 3, care ar fi aselenizarea. Nu știu precis care sunt datele, se vorbea de un 2025, pentru Artemis 2, nu mai știu cu precizie, dar cred că este vorba de câțiva ani și vom vedea, într-adevăr, un om pășind din nou pe Lună.

Au fost încercări eșuate ale unor sonde private. Acele sonde private care sunt în acea competiție de a atrage și de a demonstra NASA că într-adevăr sunt în stare de așa ceva. Și vorbim și de agențiile spațiale ale altor țări. Așa că aceste sonde private au eșuat.

Pe de altă parte, există și alte state care încearcă să facă același lucru cu agențiile lor naționale. India, de exemplu, a reușit să facă același lucru, adică să pună pe lună o sondă într-un mod nedestructiv - adică să aselenizeze o sondă - cu doar 72 de milioane de euro, o cifră foarte mică, care demonstrează că se poate. Deci asta încurajează companiile private, care nu au acces la fonduri așa de mari, să încerce și ele."

Cristian Presură, fizician: "Vacanță pe Lună? Nu cred că în viața noastră. Și depinde de bugetul fiecăruia. Ar trebui să avem, pentru prima dată, o vacanță pe o stație spațială internațională, pe un hotel spațial, pentru că există proiecte de a lansa, în jurul Pământului, o stație spațială care ar funcționa ca un hotel, în așa fel încât cei care își permit să poată fi urcați, cu o rachetă, la stația respectivă, să stea acolo câteva zile, să vadă cât de frumos este Pământul. Cred că mai întâi vom vedea acest hotel spațial decât aceste excursii pe Lună."

Odysseus a fost lansat pe 15 februarie, de la centrul spațial Kennedy, din Florida, cu o rachetă Falcon 9 a care aparține companiei SpaceX.

Odysseus, care are dimensiunea unei cabine telefonice și este dotată cu șase picioare, a avut unele probleme înainte de coborâre, pentru că laserele care calculează altitudinea și viteza navei nu funcționau corect. Dar, cu ajutorul echipamentelor NASA de la bord, când a ajuns la aproximativ zece metri de sol, Oddyseu a reușit să frâneze până a ajuns la o viteză de 4 km/h și a aselenizat lent.

Coborârea de pe orbită a durat 73 de minute, iar compania care a avut această realizare, Intuitive Machines, a confirmat reușita după zece minute, timp în care nu a existat semnal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE