Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Micul asteroid vizitat săptămâna aceasta de nava spațială Lucy a NASA a avut o mare surpriză pentru oamenii de știință. Se pare că asteroidul Dinkinesh are un partener micuț - o mini-lună.

Descoperirea a fost făcută în timpul survolării de miercuri a lui Dinkinesh, aflat la 480 de milioane de kilometri în centura principală de asteroizi de dincolo de Marte. Nava spațială a făcut o fotografie a perechii când se afla la o distanță de aproximativ 435 de kilometri.

În datele și imaginile transmise pe Pământ, nava spațială a confirmat că Dinkinesh are un diametru de abia 790 de metri. Luna care îl înconjoară îndeaproape are o dimensiune de doar 220 de metri.

Asteroizii troieni

NASA a trimis-o pe Lucy pe lângă Dinkinesh ca o repetiție pentru asteroizii mai mari și mai misterioși din apropierea lui Jupiter. Lansată în 2021, nava spațială va ajunge la primul dintre acești așa-numiți asteroizi troieni în 2027 și îi va explora timp de cel puțin șase ani. Lista inițială de șapte asteroizi-țintă de șapte asteroizi a ajuns acum la 11.

Dinkinesh înseamnă "ești minunat" în limba amharică din Etiopia. Este, de asemenea, numele amharic al lui Lucy, rămășițele unui strămoș uman vechi de 3,2 milioane de ani, găsite în Etiopia în anii 1970, după care este denumită nava spațială.

"Dinkinesh chiar și-a respectat numele; este minunat", a declarat Hal Levison, cercetătorul principal de la Southwest Research Institute, într-o declarație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE