Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Planeta Jupiter seamănă cu vata de zahăr în noile imagini surprinse de telescopul spațial Hubble

Când ne gândim la Jupiter, cea de-a cincea planetă rotundă de la Soare, ni-l imagină, ca fiind portocaliu, cu o pată roșie mare. Telescopul spațial Hubble a surprins recent giganta planetă în lumină ultravioletă, oferind lumii un aspect foarte diferit, relatează Gizmodo.

De ce are Jupiter alte culori?

La lungimi de undă UV, norii lui Jupiter apar în nuanțe strălucitoare de roz, albastru și violet. Imaginea este de culoare falsă, ceea ce înseamnă că lungimile de undă ultraviolete - pe care ochiul uman nu le poate vedea - au fost atribuite lungimilor de undă ale luminii vizuale.

Imaginea cu culori false este un pic improprie, deoarece imaginile nu sunt "false". Procesoarele de imagine fac doar tot ce pot pentru a vă arăta planeta așa cum ar putea arăta, la fel cum toate imaginile realizate de Telescopul Spațial Webb sunt luate la lungimi de undă în infraroșu pe care ochii noștri nu le pot vedea.

Marea Pată Roșie a planetei - un sistem masiv de furtuni în mijlocul lui Jupiter - apare de un azur intens în loc de roșul închis obișnuit. Pata pare mai întunecată deoarece, după cum se explică într-un comunicat al NASA, ceața din părțile mai înalte ale atmosferei lui Jupiter absoarbe lumina la lungimi de undă ultraviolete.

Nu este prima dată când Jupiter își face o schimbare de look prin ochii unuia dintre observatoarele spațiale ale NASA. În iulie 2022, telescopul Webb a publicat primele portrete ale gigantului gazos la lungimi de undă în infraroșu, în care acesta apărea de un portocaliu strălucitor. Acele imagini au fost realizate cu Camera în infraroșu apropiat a lui Webb, sau NIRCam. În luna următoare, imaginile Webb ale lui Jupiter și ale regiunilor sale aurorale luminoase au arătat planeta într-o lumină gri-albăstruie.

Imaginea recentă a fost creată din datele obținute de Hubble pentru a studia superfurtunile de pe Jupiter, niște fenomene deosebit de intense pe o planetă deja foarte turbulentă. Luna trecută, cercetătorii au descoperit un jet de mare viteză care străbate stratosfera inferioară a lui Jupiter.

Dar imaginea în ultraviolete îl face pe Jupiter să pară senin, ca un apus de soare peste ape calme.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE