Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cele două planete vor părea semnificativ mai aproape decât de obicei.

O conjuncție are loc atunci când două planete par foarte aproape una de cealaltă pe cer, ele aflându-se, de fapt, la milioane de kilometri distanță.

Venus și Jupiter se află la aproape 700 de milioane de kilometri distanță, ceea ce înseamnă o distanță de cinci ori mai mare decât cea dintre Pământ și Soare, potrivit earthsky.org.

Conjuncția Venus-Jupiter are loc aproximativ o dată pe an. Ultima dată când cele două planete au fost mai aproape a fost în august 2016, deși au putut fi observate mai greu, deoarece erau aproape de Soare.

Deși fenomenul are loc la sfârșitul lunii, cele două planete pot fi deja observate cum se apropie una de cealaltă.

În nopțile premergătoare conjuncției, Luna va deveni mai puțin vizibilă, pe măsură ce va face tranziția către o Lună Nouă pe data de 30 aprilie.

Cum se vede conjuncția

Cei care vor să privească planetele vor avea o oportunitate excelentă la orele dimineții, în zilele de 30 aprilie și 1 mai.

În emisfera nordică ar trebui să privim spre linia orizontului, în partea sud-estică, în timpul răsăritului, când încă mai pot fi observate stele pe cer.

Cei din emisfera sudică pot vedea conjuncția în aceleași condiții, cu excepția faptului că cele două planete se vor afla deasupra liniei de orizont, în partea estică.

Deoarece luna nu va fi iluminată, va fi mai ușor să vezi cele două planete aproape atingându-se pe cer, atât timp cât cerul este senin.

Cât de aproape vor fi una de cealaltă în fiecare dimineață?

28 aprilie: Venus și Jupiter se află la o distanță de 2,3 grade

29 aprilie: Venus și Jupiter se află la o distanță e 1,4 grade

30 aprilie: Venus și Jupiter se află la o distanță de 0,5 grade

1 mai: Venus și Jupiter se află la o distanță de 0,6 grade

Marte și Saturn completează fenomenul

Venus și Jupiter nu sunt singurele planete care pot fi observate în această perioadă. În apropiere, Marte și Saturn completează acest fenomen.

Planetele se vor alinia la nord de Venus și Jupiter, ceea ce înseamnă că se vor putea vedea patru planete în timpul conjuncției.

Astronomii recomandă folosirea unui binoclu pentru o mai bună observare a fenomenului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE