Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încărcător universal pentru telefoane și tablete: primul pas a fost făcut, urmează votul în plenul Parlamentului European

Toate dispozitivele electronice portabile vor avea, pe viitor, un singur tip de încărcător USB-C. Măsura a fost adoptată ieri, în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO) a Parlamentului European și urmează să fie votată și în plen, luna viitoare.

Practic, utilizatorii de telefoane mobile și tablete vor avea posibilitatea ca, la achiziționarea  acestora, să aibă nevoie doar de un încărcător universal, pe care să îl poată refolosi la toate electronicele.

Scopul modificării este de a reduce deșeurile electronice și de a face mai convenabilă utilizarea device-urilor, fie că vorbim despre telefoane mobile, camere digitale, căști, difuzoare portabile sau console de jocuri video, indiferent de producător, atâta timp cât sunt reîncărcabile prin cablu cu fir.

Dispozitive precum ceasurile inteligente, cele de urmărire a efortului fizic sau a calității vieții ar fi singurele excepții ale acestei măsuri, pentru că sunt mult prea mici pentru a avea un port USB tip C.

Parlamentul European dorește, de asemenea, să aplice pe fiecare nou dispozitiv o etichetă privind opțiunile de încărcare și dacă produsul vine la pachet și cu un încărcător. Ei promit și adoptarea unei strategii până în 2026 care să folosească noi soluții de încărcare, prin tehnologia wireless (fără fir).

Pașii următori

Odată ce Parlamentul European va adopta acest proiect în sesiunea plenară din mai 2022, deputații europeni vor fi pregătiți să înceapă discuțiile cu guvernele UE, pentru a ajunge la forma finală a legislației.

„<<Are cineva un încărcător de Iphone / Samsung / Sony..?>> Întrebarea aceasta va fi istorie. UN SINGUR tip de încărcător USB-C. Asta ne va scuti de bătăile de cap și va elimina aproximativ 10.000 de tone de deșeuri electronice pe an”, a scris, pe Facebook, Alin Mituță, eurodeputat USR PLUS și Renew Europe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE