Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Publicat de: Euronews

Telescopul spațial James Webb a observat o planetă îndepărtată, aflată în afara sistemului nostru solar. Este cea mai clară imagine asupra acestui "mini-Neptun" pe care cercetătorii au obținut-o până în prezent, potrivit nasa.gov.

În timp ce planeta, numită GJ 1214 b, este prea fierbinte pentru a adăposti oceane, apa sub formă de vapori ar putea fi o parte importantă a atmosferei sale.

"Planeta este complet acoperită de un fel de brumă sau de un strat de nori", a declarat Eliza Kempton, cercetător la Universitatea din Maryland. "Atmosfera a rămas total ascunsă de noi până la această observație."

Ea a remarcat că, dacă într-adevăr este bogată în apă, planeta ar fi putut fi o "lume a apei", cu cantități mari de material apos și înghețat în momentul formării sale.

Pentru a penetra o barieră atât de groasă, echipa de cercetători a riscat o abordare inedită: în plus față de efectuarea observației standard - captarea luminii stelei gazdă care a filtrat prin atmosfera planetei - au urmărit GJ 1214 b pe aproape întreaga sa orbită în jurul stelei.

Observația demonstrează puterea instrumentului MIRI (Mid-Infrared Instrument) al telescopului Webb, care vizualizează lungimi de undă de lumină în afara părții din spectrul electromagnetic pe care ochii umani o pot vedea. Cu ajutorul MIRI, echipa de cercetare a reușit să creeze un fel de "hartă termică" a planetei în timp ce aceasta orbita în jurul stelei. Harta termică a dezvăluit detalii despre compoziția atmosferei.

NASA testează motoarele Sistemului de Lansare Spațială

NASA a efectuat un test al noilor sale motoare RS-25, reproiectate pentru viitoarele zboruri din cadrul Sistemului de Lansare Spațială. Acesta este cel mai recent pas în eforturile agenției spațiale de a realiza o nouă misiune de aselenizare și, ulterior, de a ajunge pe Marte.

Testul a avut loc la Centrul Spațial Stennis al Agenției, din statul Mississippi.

Ryan Roberts, director de testare NASA: "Un test reușit valorează cât o mie de păreri ale experților. Așadar, după cum vă puteți imagina, în dezvoltarea unei astfel de etape, există o infinitate de proiecte, analize, ipoteze și singura modalitate de a le dovedi este să le testăm."

Noile motoare vor contribui la propulsia viitoarelor misiuni Artemis către Lună, începând cu Artemis 5.

John Blevins, inginer-șef SLS, NASA: "Nu a existat niciodată și nici nu se află în stadiul de proiect un motor de rachetă care să utilizeze această combinație de propulsoare, care sunt de înaltă performanță, la acest nivel de propulsie atât de eficient."

În timpul acestui test, inginerii au pornit motoarele timp de aproximativ 10 minute. Aceasta este practic durata necesară pentru că ele să ajute Sistemul de Lansare să ajungă în spațiu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE