Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NASA a lansat racheta Vulcan Centaur, care va plasa o sondă pe lună, împreună cu cenușa creatorului Star Trek

Luni dimineață, racheta Vulcan Centaur a fost lansată de NASA, în încercarea ca aceasta să plaseze pe lună o sondă denumită Peregrine, după un șoim considerat pasărea care zboară cel mai rapid. Ar fi pentru prima dată după 51 de ani când s-ar reuși așa ceva. Prima a fost în 1972. Lansarea a fost făcută la ora locală 02:18 AM E.T., de la Cap Canaveral (Florida), iar misiunea nu are echipaj uman.

Racheta Vulcan Centaur are o masă de 546.700 de kilograme și o înălțime de 61,6 metri. Ea a fost dezvoltată de concernul United Launch Alliance (ULA), care este un joint-venture între Boeing și Lockheed Martin.

Racheta Vulcan Centaur a fost lansată

Vulcan Centaur este propulsat de două propulsoare laterale și de două motoare de rachetă fabricate în SUA, pe care compania Blue Origin, finanțată de Jeff Bezos, le-a dezvoltat. Aceste motoare au înlocuit motoarele de fabricație rusă care alimentau rachetele Atlas, potrivit CNN. Noua rachetă este creată pentru a înlocui rachetele Altas V și Delta IV.

Sonda de aterizare Peregrine a fost creată de start-up-ul Astrobotic, din Pittsburgh, care a primit de la NASA contractul de 108 milioane de dolari, iar misiunea este ca aceasta să ajungă pe lună pe data de 23 februarie. Sonda, care s-a desprins de racheta Vulcan Centaur după 50 de minute, ar urma să aselenizeze în regiunea Sinius Viscositatis.

Peregrine ar deveni astfel, după 51 de ani, prima sondă care reușește să ducă încărcătură pe suprafața Lunii. Ar fi, totodată, și prima companie comercială care ajunge pe Lună. Dintre cele 20 de instrumente științifice pe care le are la bord, cinci aparțin NASA și vor studia comportamentul apei înghețate de pe Lună. Vor fi studiate și nivelul radiațiilor, câmpul magnetic sau exosfera.

  • Lansarea poate fi văzută AICI.

Cenușa creatorului Star Trek, transportată pe Lună

Sonda transportă și o parte din cenușa creatorului Star Trek, Gene Roddenberry și a altor membri din distribuție, dar și șuvițe din părul foștilor președinți americani Eisenhower, Kennedy și Washington.

Sonda mai duce pe Lună și cenușa unor indieni Navajo, prin intermediul a două companii comerciale de înmormântare spațială, însă cei din comunitatea Navajo au protestat și au spus că Luna este sacră și că ducerea unor rămășițe umane acolo ar reprezenta un afront sau o profanare pentru multe culturi inigene. Celestis se oferă să ducă cenușă pe Lună la prețuri care încep de la peste 10.000 de dolari, potrivit site-ului companiei. În total, sunt 265 de capsule cu rămășițe umane.

Există însă mai multe obiecte transportate de Peregrine pe Lună, inclusiv o copie a Wikipedia, sau o bucată de sol de pe Everest.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE