Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sonda Luna-25, lansată de Rusia, s-a prăbușit pe Lună, anunță agenția spațială rusă

Robotul de aterizare al Rusiei, sonda spațială Luna-25, s-a prăbușit pe Lună după ce s-a învârtit pe o orbită necontrolată, a informat duminică agenția spațială a țării Roscosmos, potrivit AP.

”Aparatul s-a mutat pe o orbită imprevizibilă și a încetat să mai existe ca urmare a unei coliziuni cu suprafața Lunii”, se arată într-un comunicat al agenției.

Cursa pentru a ateriza pe Lună

Roscosmos a declarat că a pierdut contactul cu nava spațială sâmbătă, după ce a avut probleme în timp ce se pregătea pentru orbita de dinainte de aterizare, după ce a raportat o ”situație anormală” pe care o analizau specialiștii săi. ”În timpul operațiunii, la bordul stației automate s-a produs o situație anormală, care nu a permis efectuarea manevrei cu parametrii specificați”, a spus Roscosmos într-o postare Telegram.

Nava spațială era programată să aterizeze luni pe polul sudic al Lunii, în cursă pentru a ateriza pe satelitul Pământului înaintea unei nave spațiale indiene.

Polul sud lunar prezintă un interes deosebit pentru oamenii de știință, care cred că craterele polare în umbră permanent pot conține apă. Apa înghețată din roci ar putea fi transformată de viitorii exploratori în aer și combustibil pentru rachete.

Lansarea de la începutul acestei luni a fost prima din Rusia din 1976, când făcea parte din Uniunea Sovietică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE