Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia, tot mai imprevizibilă pe scena internațională. Expert în spațiul ex-sovietic: Putin e rațional în lumea lui

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut demilitarizarea completă a centralei nucleare de la Zaporojie și mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, într-un mesaj video adresat Adunării parlamentare a Consiliului Europei. Între timp, comunitatea internațională condamnă la unison bombardamentele rusești din Ucraina, iar Statele Unite și NATO răspund retoricii belicoase a președintelui rus, Vladimir Putin, avertizând că vor exista consecințe severe în cazul folosirii unei arme nucleare în Ucraina.

Armand Goșu, istoric și expert în spațiul ex-sovietic a vorbit la Euronews România despre războiul declarațiilor din ultima vreme. În viziunea acestuia, aceste declarații reprezintă efectul acțiunilor din teatrul de operațiuni.

Armand Goșu: „Declarațiile acestea sunt efectul acțiunilor din teatrul de operațiuni. Altfel, sigur, declarațiile belicoase au însoțit toate războaiele de când le știm, de pe vremea lui Homer. Nu cred că e ceva nou aici. Ele anunță niște poziții ale statelor, dar se discută și în subterane. Sunt diverse abordări în funcție de linia diplomatică. Occidentalii fac comunicarea publică într-un fel și în alt fel se face comunicarea publică în Rusia”.

„Astfel de declarații ar trebui să îl determine pe Putin să se gândească mai bine dacă să apese sau nu butonul cu bomba nucleară. Tipul acesta de declarații foarte ferme ar trebui să-l readucă cu picioarele pe pământ, numai că lucrul acesta nu se întâmplă neapărat. Aici este vorba de o dinamică a războiului, e ceva mult mai complicat. În cazul Rusiei ar trebui să faci analizele cu psihologul lângă tine. Nu vorbim de niște țări democratice în care instituțiile funcționează, ci vorbim de autocrații unde totul depinde de voința unui singur om. Dacă acel om, în cazul nostru Putin, crede ceva, el va reacționa în felul lui. Sunt oameni care cred că realitatea e de plastilină și se pot juca cu ea așa cum vor ei”.

Putin, actor rațional în lumea lui

Istoricul a mai spus că Rusia se află într-o izolare fără precedent în istoria ei recentă, iar Putin este un actor rațional doar în lumea lui, construindu-și realitatea pe baza informațiilor eronate pe care le primește.

Armand Goșu: „Rusia se află într-o izolare cum nu a fost niciodată în istoria ei recentă. Deci este dramatic. Sunt oameni la conducerea Rusiei care realizează că e o situație fără ieșire, de unde și disperarea cu care încearcă să preia inițiativa, să rupă ritmul în Ucraina, să forțeze un armistițiu, să forțeze niște negocieri.

Întrebarea care se tot pune e dacă Putin este un actor rațional? Putin e rațional în lumea lui de informații pe care le primește și care sunt eronate. Deci Putin primește informații doar pe canalele serviciilor secrete în acest moment, iar acestea sunt informații care îi convin lui. El nu primește decât informații care să îi întărească convingerile pe care le are. Asta se întâmplă cu conducătorii care pică în păienjenișul serviciilor secrete care îl izolează și îl alimentează cu tot felul de dezinformări”.

Jocul Turciei

În final, istoricul a vorbit și despre jocul pe care îl face președintele Turciei, Recep Erdogan, acesta încercând să se poziționeze  ca arbitru al confruntării dintre Rusia și Ucraina.

Armand Goșu: „Erdogan încearcă să joace o carte mare, dar e împins în jocul acesta și de situația politică internă din Turcia. Ultimele sondaje de opinie indică o scenă politică foarte echilibrată, deci opoziția are șanse împotriva lui Erdogan. Are o situație foarte dificilă acasă și are nevoie foarte mult să puncteze pe scena internațională. El acum joacă pentru publicul intern din Turcia. Deci Erdogan încearcă să facă un joc mare, încearcă să readucă Turcia în politica regională mare și până acum, la nivelul aparențelor, pare că i-ar fi reușit”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE