Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NASA a transmis un videoclip cu o pisică de la o distanță de 30 de milioane de kilometri între spațiu și Pământ

Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială (NASA) a Statelor Unite pare să fi cedat, la fel ca numeroşi internauţi, în faţa videoclipurilor cu pisici. Însă, după ce a realizat un astfel de videoclip, NASA l-a trimis, bineînţeles, într-un mic ocol prin spaţiu - la aproximativ 30 de milioane de kilometri distanţă, relatează marţi AFP, notează Agerpres.

Operaţiunea a făcut parte dintr-un test foarte serios al unei noi tehnologii de ultimă oră: un sistem de comunicare prin laser, promiţător pentru viitorul explorării spaţiale.

Pe 11 decembrie, NASA a transmis, în premieră, un videoclip în streaming din spaţiul îndepărtat folosind acest sistem, a anunţat luni agenţia americană.

Pisica Taters, vedeta videoclipului de la Nasa

Vedeta acestui videoclip de 15 secunde este o pisică albă cu portocaliu pe nume Taters, care aparţine unuia dintre angajaţii Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA.

Felina, aflată pe o canapea, se joacă încercând să prindă un punct luminos proiectat de... un laser.

A fost nevoie de doar 101 secunde pentru ca videoclipul de înaltă definiţie să ajungă pe Pământ după ce a fost trimis de un instrument de pe sonda Psyche a NASA, aflată la acel moment la aproximativ 30 de milioane de kilometri distanţă.

Rata de transmisie a fost de 267 de megabiţi pe secundă, mai mare decât cea a unei conexiuni clasice la internet.

Semnalul a fost primit de Observatorul Palomar din California, care l-a transmis direct către sediul JPL din sudul aceluiaşi stat american, unde videoclipul a fost redat instantaneu.

"După primirea videoclipului la Palomar, acesta a fost trimis către JPL prin internet, iar această conexiune a fost mai lentă decât semnalul venit din spaţiul îndepărtat", a declarat Ryan Rogalin, implicat în acest proiect la NASA.

Şi alte videoclipuri au fost transmise anterior din spaţiu prin intermediul acestei tehnologii laser, însă de la distanţe mult mai mici.

Misiunile spaţiale presupun transmiterea unui volum din ce în ce mai mare de date, pe măsură ce tehnologia avansează.

În vederea pregătirilor efectuate pentru trimiterea de misiuni cu echipaj uman pe Marte, NASA încearcă să apeleze la sistemele de comunicare prin laser, în locul comunicaţiilor radio clasice.

"Creşterea capacităţii noastre este esenţială pentru a ne atinge viitoarele obiective ştiinţifice şi de explorare", a declarat Pam Melroy, administrator adjunct al NASA, citată într-un comunicat.

Agenţia spaţială americană a indicat că este respectată astfel o tradiţie - în 1928, o imagine a personajului de desene animate Felix the Cat a fost utilizată pentru efectuarea unui test de televiziune. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE