Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Animalele pot face infarct și dezvolta fobii din cauza petardelor și a altor materiale pirotehnice, folosite de Revelion

Materialele pirotehnice, folosite de Revelion, provoacă creșterea ritmului cardiac, declanșându-le animalelor panica și tendința de a fugi și de a se ascunde, spune profesorul Claudia Wascher, potrivit The Guardian.

Mai mult decât atât, la fiecare sfârșit de an, iubitori și apărători ai drepturilor animalelor atrag din nou atenția asupra faptului că păsările și animalele de companie pot muri de frică din cauza zgomotului pocnitorilor și a luminilor puternice.

Câinii şi pisicile din locuinţe, de pildă, dezvoltă reacţii adverse care pot culmina cu tremurături, respiraţie accelerată şi chiar infarct.

Experții spun că animalele tinere sunt mai sensibile decât cele adulte, însă pentru cele în vârstă, dacă sunt și bolnave, durata şi intensitatea zgomotelor pot fi, uneori, fatale.

„Animalele au auzul mult mai fin decât al nostru şi pot suferi în urma zgomotelor produse de artificii şi petarde afecţiuni ireversibile”, a declarat medicul veterinar Ion Budişteanu, pentru Agerpres.

Efectele materialelor pirotehnice asupra câinilor și pisicilor, de Revelion

Același medic verinar: „Câinii şi pisicile care au acces în exterior, în urma zgomotelor, de teamă, fug, sar gardurile sau alte obiecte, accidentându-se sau sunt victimele accidentelor de circulaţie. De asemenea, expunerea repetată la diferite zgomote surprinzătoare şi de intensitate diferită determină reacţii de panică la zgomotele întâlnite ulterior, putând dezvolta fobii”.

„Reacţiile întâlnite la câini se caracterizează prin mişcări necontrolate ale membrelor, tremurături, salivaţie abundentă, frecvenţă crescută a bătăilor inimii, respiraţie accelerată, uneori cu gura deschisă, urinare şi/sau defecare involuntară, cu sau fără forme digestive”, a mai adăugat medicul Budişteanu.

„Pisicile sunt mai puţin afectate de 'arsenalul' petardelor şi artificiilor, întâlnindu-se senzaţia de teamă, tendinţa de a se ascunde sau de a fugi. Unele dintre ele, aflate în zonele respective, se pot accidenta sau orbi”, a mai precizat acesta.

Materialele pirotehnice au efecte pe termen lung inclusiv asupra migrației unor anumite păsări, cel puțin, potrivit unui studiu.

„Gâștele (cenușii) dorm, în mod normal, pe apă, dar toate și-au luat zborul – a fost un răspuns de panică. Au vrut să scape de artificii, dar nu au putut, pentru că artificii erau peste tot. De asemenea, ele nu pot zbura atât de bine pe timpul nopții, așa că există, oricând, riscul să se rănească, să se rătăcească etc”, a spus prof. Claudia Wascher, cea care a detaliat comportamentul lor într-o noapte de 31 decembrie, scrie The Guardian.

Veterinarii recomandă proprietarilor o serie de măsuri preventive pentru a le ușura viața animalelor în acele zile, în care petardele și artificiile sunt folosite la întâmplare de persoane fără autorizație de specialitate. O recomandare este ca pisicile și cățeii să poarte la gât un medalion cu numărul de telefon al proprietarului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE