Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum ne putem proteja animalele de companie de zgomotele puternice din noaptea dintre ani

Veselie, lumină și spectacol. Așa arată dintodeauna sărbătoarea dintre ani. Iar sufletul petrecerii înseamnă artificiile, cele care fac cel mai mult zgomot și cea mai colorată feerie pe cer. Prietenii necuvântători nu se bucură însă de acest obicei. Zgomotul pocnitorilor și lumina puternică îi sperie, iar uneori le pot provoca și infarct. Cu alte cuvinte, animalele pot muri de frică. În alte cazuri, ele pot fugi din cauza panicii produse.

„Am luat cățelușa cu mine la restaurant, întrucât înțelesesem că dacă va sta singură va avea niște probleme în momentul în care va auzi artificiile și m-am gândit să o iau cu mine. În momentul în care au început artificiile aceasta s-a speriat foarte tare, a fugit și am căutat-o trei zile”, a spus Eugenia Rădoi.

„Avem o blănoasă mare. Nu îi e frică de zgomote, dar nu vrem să ne riscăm. Stă în interior, nu în exterior și tot timpul suntem alături de ea, adică nu o lăsăm singură prin curte, să fie cât mai protejată”, au spus stăpânii unui patruped.

Recomadările veterinarilor

Veterinarii recomadă stăpânilor o serie de măsuri preventive pentru a le ușura viața animalelor în aceste zile, în care petardele și artificiile sunt folosite la întâmplare de persoane fără autorizație de speciaitate.

„Recomadarea ar fi clar să meargă la medicul veterinar și să achiziționeze niște produse, suplimente nutritive, nu sunt medicamente, care le liniștesc într-o oarecare măsură patrupedul, astfel încât poate să depășească mai ușor aceste perioade în care sunt zgomote și mai ales în noaptea dintre ani. Vor fi puțin mai liniștite și nu vor intra într-o stare de panică, la fel ca în mod obișnuit. Trebuie să petreacă un pic mai mult timp, dacă le este permis, în acel moment dintre trecerea dintre ani cu animalul, eventual ținut în brațe, aproape, dacă se poate în casă să se lase jaluzelele exterioare astfel încât să se mai estompeze un pic din zgomot și să le fie oarecum aproape, să nu încerce să se manifesteze zgomotos pentru că accentuează starea de panică. Mai ales când încep aceste zgomote să fie din ce în ce mai puternice, să nu iasă și că nu fie cu animalele afară pentru că se sperie, fug efectiv din lesă, se zbat din cauza fricii”, a explicat Cristian Enciu, medic veterinar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE