Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Nu există nicio dovadă clară că internetul dăunează bunăstării noastre

Un studiu important, la care au participat două milioane de persoane, nu a găsit dovezi clare că adoptarea pe scară largă a internetului a afectat bunăstarea oamenilor.

Există o credință populară conform căreia răspândirea utilizării internetului și a rețelelor de socializare a avut un efect negativ asupra sănătății noastre mentale colective - însă un nou studiu important pune la îndoială această idee.

Cercetătorii au folosit date privind bunăstarea psihologică a două milioane de persoane din 2005 până în 2022 din 168 de țări, în raport cu utilizarea internetului și a benzii largi mobile la nivel național, potrivit Euronews Next.

Ei au constatat că atât experiențele negative, cât și cele pozitive au crescut în medie, dar au existat puține dovezi că utilizarea internetului mobil a fost asociată cu aceste schimbări.

Autorii raportului spun că, în rândul persoanelor studiate, cu vârste cuprinse între 15 și 89 de ani, au existat asocieri mai mici și mai puțin consistente cu bunăstarea negativă decât s-ar fi așteptat dacă internetul ar fi cauzat daune psihologice pe scară largă.

"Am căutat foarte mult un "pistol fumegând" care să facă legătura între tehnologie și bunăstare și nu l-am găsit", a declarat Andrew Przybylski, profesor de comportament uman și tehnologie la Institutul de Internet al Universității Oxford (OII) și unul dintre cei doi autori ai raportului.

Publicat în revista Clinical Psychological Science, studiul a implicat "cele mai ample date privind bunăstarea și adoptarea internetului luate în considerare vreodată, atât în timp, cât și din punct de vedere demografic", a explicat celălalt autor, Matti Vuorre, profesor asistent la Universitatea Tilburg și cercetător asociat la Oxford Internet Institute.

"Deși nu am putut aborda efectele cauzale ale utilizării internetului, rezultatele noastre descriptive au indicat asocieri mici și inconsistente", a adăugat el.

De asemenea, ei nu au descoperit niciun model demografic specific în rândul utilizatorilor de internet, deși au spus că, pentru o țară medie, satisfacția vieții a crescut de fapt mai mult pentru femei în perioada de timp studiată.

Folosind date de la aproape un milion de persoane din 72 de țări, din 2008 până în 2019, aceștia nu au găsit "nicio dovadă" că utilizarea pe scară largă a Facebook a fost legată în mod constant de un efect negativ asupra bunăstării.

În urma publicării celui mai recent studiu, care susține că nu există niciun semn de "pistol fumegând" care să arate că internetul dăunează sănătății mintale, aceștia insistă asupra faptului că firmele de tehnologie trebuie să furnizeze mai multe date pentru a investiga în continuare această problemă.

"Cercetările privind efectele tehnologiilor de internet sunt blocate deoarece datele de care este nevoie cel mai urgent sunt colectate și păstrate cu ușile închise de către companiile de tehnologie și platformele online.

Este esențial să se studieze, mai detaliat și cu mai multă transparență din partea tuturor părților interesate, datele privind adoptarea individuală și implicarea în tehnologiile bazate pe internet. Aceste date există și sunt analizate în permanență de firmele tehnologice globale pentru marketing și îmbunătățirea produselor, dar, din păcate, nu sunt accesibile pentru cercetări independente.", au declarat autorii în studiu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE