Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport: Trei sferturi din locuitorii globului cu vârsta de peste 10 ani au un telefon mobil

Publicat de: Mirabela Vasile

Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (ITU) atrage atenția că aproximativ trei sferturi din locuitorii globului cu vârsta de peste 10 ani aveau în 2022 un telefon mobil.

Totuși, aproape o treime din populaţia mondială este în continuare neconectată la Internet, transmite AFP.

„Telefoanele mobile sunt cea mai folosită cale pentru utilizarea Internetului iar rata de deţinere a unui telefon mobil serveşte drept indicator al disponibilităţii şi accesului la Internet”, arată ITU în raportul său anual cu privire la conectivitatea mondială.

De altfel, nu toţi proprietarii de telefoane mobile au acces la Internet, în special în ţările cu venituri mici unde Internetul în bandă largă rămâne deseori mult prea scump.

Potrivit cifrelor colectate de ITU, în ţările bogate rata de penetrare a telefoniei mobile este de 95% în timp ce în ţările defavorizate rata de penetrare scade la 49%.

Accesul la Internet progresează mai puţin rapid, după saltul înregistrat în timpul pandemiei de Covid şi izolările care au fost introduse atunci, care au forţat sute de milioane de persoane să lucreze şi să studieze online.

În prezent se estimează că 5,3 miliarde de persoane, adică 66% din populaţia mondială, utilizează Internetul. Cvasi-totalitatea celor care nu sunt conectaţi la Internet sunt în ţările cele mai sărace.

„Accesul la Internet creşte dar nu suficient de rapid şi de egal la nivel mondial pe cât ar fi nevoie”, a declarat noul secretar general al ITU, Doreen Bogdan-Martin.

Pe lângă decalajul digital care există între ţările bogate şi cele sărace există şi un decalaj între sexe.

Chiar dacă femeile reprezintă jumătate din populaţia mondială, numărul femeilor care au acces la Internet este cu 259 de milioane mai mic decât cel al bărbaţilor şi doar 63% dintre femei au utilizat Internetul în 2022 comparativ cu 69% în cazul bărbaţilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE